Kas galaktikoj gyvena? Apie tai, iš ko susideda galaktikos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

_alvydas_ 2012-01-29 15:40
Kodėl ta tamsioji medžiaga nesukrenta į galaktikos centrą?
Laiqualasse 2012-01-29 17:04
Nes turi kinetinės energijos ir neturi kaip jos prarasti (gravitaciniai procesai per lėti, elektromagnetiškai nesąveikauja).
Tarkvinijus Išdidusis 2012-01-29 17:06
Dunduko, ne mokslininko atsakymas: Nes tamsioji medžiaga yra sukurta magijos preiš milijardus metų, kai karaliavo Titanai. O Galaktikos centre Juodojoje Žvaigždėje tūno pasislėpę Liuciferis, norintis pasigvelbti juodąją medžiagą, tačiau pastaroji jį jaučia ir ten nenori... O ar tamsioji medžiaga turi kokią nors masę? Ar Juodosios Skylės gali sugerti į save objektus, neturinčius jokios masės? (Žinau, kad fotonus sugeria, nes šviesa nebeištrūksta iš ten, o jų masė lygi 0, taip? )
Laiqualasse 2012-01-29 17:32
Taip, turi. Bendra tamsiosios materijos masė Visatoje maždaug 6 kartus viršija regimosios materijos masę. Juodosios skylės sugerti masės neturinčius objektus gali; svarbu, kad tie objektai negalėtų judėti greičiau už kokį nors ribinį greitį (pvz. šviesos greitį, bet iš principo tiktų ir kokia nors kita riba; tada tik pasikeistų įvykių horizonto spindulys).
_alvydas_ 2012-01-29 17:38
Reiškia kieviena tamsiosios medžiagos dalelė (tarsi mikro planeta) juda apie masės centrą, bet skirtingai nuo matomos galaktikos žvaigždių visomis įmanomomis orbitomis. Kažkas panašaus į http://en.wikipedia.org/wiki/File:ConstellationGPS.gif bet ne tik apskritomis orbitomis.?
Laiqualasse 2012-01-29 19:19
Šiek tiek panašiai, bet nebūtinai apie masės centrą ir nelabai panašiai į mikroplanetas. Kadangi galaktikų halai dažniausiai yra (ar bent turėtų būti) triašiai, tai pavienių dalelių orbitos juose yra labai įvairios. Plačiau prirašyta, pvz., čia: http://ned.ipac.caltech.edu/level5/Marc ... ritt4.html .
_alvydas_ 2012-01-29 19:37
Tai bet tada ir atskira žvaigždė ar planeta gali turėti tokį apie ją zujančios tamsiosios medžiagos spiečių. Sakykim, kad ir apie Žemę, nes jos gravitacinė jėga dominuoja gana nemažu atstumu.
Myslius 2012-01-29 20:09
Manau ideja jog dark matter tai atomai ar dar didesni objektai galima atmest (nes butu lengva pastebeti), kadangi tai greiciausiai daleles, ir jos nesaveikauja elektromagnetiskai, tai jos pereina zeme kiaurai tik pakeisdamos savo trajektorija del gravitacines traukos. Ar zeme tokiu daleliu prisigaudzius priklauso nuo to ar daleles greitis pakankamas jog ji sugebetu escapint is zemes ar ne.
_alvydas_ 2012-01-29 20:15
Na galaktika ne jodoji skylė, reiškia tos dalelės juda ne šviesos greičiu (nes nepabėga), tada galimas belekoks greitis pradedant nuo 0.
Laiqualasse 2012-01-29 20:17
Nebūtinai. Juodoji skylė yra didelis daiktas, o pastebėti nepavyks, jei aktyviai nevalgo medžiagos Tačiau visgi greičiausiai tamsioji materija yra sudaryta iš pavienių elementariųjų dalelių, o ne kokių nors didelių objektų.
Alfredukas 2012-01-29 20:19
Skaitau čia ir galvoju: tamsiosios materijos dar niekas tiesiogiai nėra nei matęs, nei "pačiupinėjęs", o čia kalbate taip, lyg viskas su ta materija būtų aišku. Kai iš tiesų tą materiją sugebėsime apčiuopti, patyrinėti, pamatuoti ir t. t., gali paaiškėti, kad net kai kurie dėsniai, konstantos ir kita, yra dalinai kitokie, ar net visai kitokie. Juk tai, apie ką kalbate, yra tik proto išdava, ar ne taip? Atrodo, kad tik apie gravitacinę sąveiką tegalim pasakyt, kad ji yra. O ką dar tvirtai žinom?
Myslius 2012-01-29 20:21
Laiqualasse, juodoji skyle suktusi diske, ar cia kazkokia isimtis jog juodosios skyles sukasi ne diske, o visa kita diske? Taigi tai ne halas. Hala gali sudaryti tik daleles.
Laiqualasse 2012-01-29 20:29
- yra žvaigždinis halas, t.y. žvaigždės gali egzistuoti hale, o ne diske ar centriniame telkinyje. Taip ir juodosios skylės sėkmingai ten gali egzistuoti. Be to, tai buvo tik pavyzdys didelio objekto, kurio negalime pamatyti. Yra daug priežasčių, kodėl juodosios skylės negali paaiškinti (visos) trūkstamos materijos; apie tai rašiau straipsnyje apie tamsiąją materiją ( http://www.technologijos.lt/n/mokslas/a ... 37&l=2&p=1 ).
Myslius 2012-01-29 20:38
Zinoma gali egzistuoti, bet tai labiau isimtis nei taisykle spiralineje galaktikoje. Na ne esme tos JS. _alvydas_, manau taip, greitis turetu buti gana mazas.
_alvydas_ 2012-01-29 20:52
Na ir kaip matavo? Manau tiesiog paskaičiavo kokio greicio reik, kad issilaikyt konkrečiam atstume. Bet kaip tai gali paneigti lėtųjų "tamsonų"© galimybę besisukančių apie planetas?
Myslius 2012-01-29 20:57
zinant greiti ir atstuma dar galima ir mase paskaiciuot tamsonu Manau paskaiciavo pagal tai kad sugebetu escapint, bet butu pakankamai leti jog isliktu hale. Kadangi mase nezinoma tai greitis manyciau buvo spejamas.
_alvydas_ 2012-01-29 21:23
Tai, kad praktiškai ne. Tiesiog nesenai susidūriau skaitiniai integruodamas Merkurijaus, Ikaro ir Saturno presesiją. Tiesiog žinai greitį, kryptį, atstumą ir Saulės masę. Visks čiki tinka kaip ir BRT bent kokiom 3-4 skirtingom formulėm Masė nieko nekeičia jei daug mažesnė už Saulės
Laiqualasse 2012-01-29 21:39
Fainas žodis "tamsonai" Čia esmė ta, kad tamsiosios materijos halas turėtų būti dinamiškai relaksuota sistema, taigi dalelių energijos (kartu ir greičio) pasiskirstymas turėtų būti gana tolygus (maždaug atitinkantis Maksvelo skirstinį). Labai mažo greičio dalelių yra, bet nedaug, ir erdvėje jos pasiskirsčiusios taip pat gana tolygiai. Vadinasi dalelių, kurių energija yra pakankamai maža, kad jas pritrauktų Žemė, tankis Žemės aplinkoje (šiuo atveju "aplinka", tarkim, yra tūris, šiek tiek didesnis už Saulės sistemą) yra dar mažesnis, nei bendras tamsmaterijos tankis. O bendras tamsmaterijos tankis Žemės aplinkoje yra vos kokį 100 kartų didesnis už kritinį Visatos tankį. Taigi labai lėtų dalelių tankis yra toks mažytis, kad net ir sutrauktos aplink Žemę tos dalelės beveik nepakeis gravitacinio lauko. Offtopic: bet taip žiūriu, kad skaitytojams, ar bent jau komentatoriams, tamsioji materija gerokai įdomiau už bet kokias galaktikas ar dar ką Visi komentarai tik apie ją, nors straipsnyje tamsmaterijos halas užima tik nedidelę dalį
Alfredukas 2012-01-29 22:03
.
_alvydas_ 2012-01-29 22:19
O kaip galėjo susiformuoti toks keistas darinys: tamsonai laksto į visas puses (turbūt nes kitaip būtų ne sfera) o mums įprasta medžiaga tvarkingai sukasi į vieną pusę, ko pasekoj susiplojo į diską.