Nuo pelės iki dramblio – per 24 mln. kartų́  (7)

Žinduoliams prireikė 24 milijonų kartų́, kad jie evoliucionuotų nuo pelės iki dramblio dydžio, atskleidė tyrimas. Tačiau gyvūnų mažėjimas yra daug greitesnis procesas. Tam, kad gyvūnas iš didelio taptų nykštukiniu, užtenka apie 100 tūkst. kartų́, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą, skelbiamą žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences„, atlikę mokslininkai studijavo 28 žinduolių grupes, tarp kurių buvo drambliai, primatai ir banginiai.

Gyvūnų dydžio pokyčiai nuo pat prieš 70 mln. metų gyvenusių dinozaurų buvo registruojami pagal kartas, o ne pagal metus, taip atsižvelgiant į skirtingą gyvūnų rūšių gyvenimo trukmę.

„Galime parodyti, kad prireikė mažiausiai 24 mln. kartų́, kad dydžio požiūriu pelė virstų drambliu. Tai didžiulis pokytis, tačiau ir labai ilgas laiko tarpas„, – teigė tyrimo vadovas Alistairas Evansas iš Monasho universiteto Melburne, Australijoje.

Banginių dydis kito dvigubai greičiau nei sausumos žinduolių, nustatė mokslininkai.

„Greičiausiai todėl, kad vandenyje būti dideliu yra lengviau„, – sakė tyrime dalyvavęs Erichas Fitzgeraldas iš Australijos Viktorijos muziejaus.

Gyvūnų kūno dydis mažėja 10 kartų greičiau nei didėja. Jau nustatyta, kad evoliucinė mažaūgystė atsiranda gyvenant mažose salose su ribotais ištekliais.

„Kai sumažėji, reikia mažiau maisto, be to, gali greičiau daugintis, o tai yra tikras pranašumas mažose salose„, – teigė A. Evansas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)