Kanadoje į žemę nukrito meteoritas (Video)  (6)

Jei ekspertų skaičiavimai teisingi, nedidelės Kanados gyvenvietės Rockhaveno (angl. rock – akmuo; haven – uostas, priebėga) pavadinimas gali pasirodyti stebėtinai taiklus, rašo windsorstar.com. Remiantis Calgario universiteto mokslininko Alano Hildebrantdo bei Kanados pranešimų centro, renkančio žinias apie gyventojų pastebėtus meteoritus, duomenimis – antradienį danguje virš Saskačevano provincijos pastebėtas meteoritas į žemę nukrito kažkur netoli Rockhaveno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš jo nepastebėjau. Tuo metu greičiausiai snūduriavau ant sofos“, – sakė Faye Rowat, vadovaujanti pašto skyriui, aptarnaujančiam vos 10-ies šeimų gyvenvietę.

Tuo tarpu kitam kaimelio gyventojui pasisekė tapti šio neeilinio įvykio liudininku: A. Hildebrantdo interneto puslapiui – kol kas nežinia, jis ar ji – parašė, kad kaip tik buvo išėjęs pasivaikščioti, kai staiga beveik tiesiai virš galvos praskriejo ugnies kamuolys, o paskui aplinkui nušvito žemė.

Apie pastebėtą meteoritą žmonės taip pat pranešė ir iš tokių tolimų gyvenviečių, kaip Kalgaris ir Saskatūnas. Jei dangus tąnakt būtų buvęs giedras, A. Hildebrantdo manymu, jį būtų galėję pamatyti ir dar daugiau žmonių.

„Jis [meteoritas] buvo ganėtinai ryškus ir daugeliui žmonių paliko stiprų įspūdį“, – sakė A. Hildebrantdas.

Stebėjimo kamerų įrašai bei kelių liudininkų pasakojimai, atsiųsti jo tinklalapiui, leido A. Hildebrantdui nustatyti, kur savo kelionę baigė maždaug 20:40 val. vietos laiku pasirodęs ir apie 4 sekundes danguje sušvitęs meteoritas.

Battlefordo miestelio gyventoja Sandra Bjerkness, kuri tuo metu buvo lauke, pasakojo: „Dangus tiesiog sprogo. Esu mačiusi daug krentančių žvaigždžių, bet dar niekada nemačiau nieko panašaus.“

Liudininkai pasakojo apie ryškius šviesos blyksnius, braškančias namų sienas ir kurtinantį garsą, sekusį paskui maždaug 20 km/sek. greičiu (apie 60 kartų greičiau už garso greitį) praskriejusį meteorą.

A. Hildebrantdo duomenimis, daugiau kaip 100 kg svėrusio meteorito liekanos galėjo pasiekti žemę netoli Rockhaveno.

Vis dėlto, pasak A. Hildebrantdo, šis meteoras savo dydžiu neprilygsta 2008 m. lapkritį Saskačevano vakaruose nukritusiam meteoritui. Pastarasis svėrė net kelias tonas ir žmonės, taip pat ir savanoriai tyrinėtojai, stepėse rado šimtus išsibarsčiusių jo skeveldrų.

Vaizdo stebėjimo kamera užfiksavo danguje sušvitusį meteoritą:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)