Ar nuo dangoraižio stogo paleista moneta gali mirtinai sužeisti?  (17)

Lietuvoje ypatingai aukštų pastatų nedaug. Tačiau tokia lietuviška statistika į klausimą neatsako. Tad vis dėlto kaip yra iš tiesų: ar nuo dangoraižio stogo paleista moneta gali mirtinai sužeisti žmogų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, ne. Pasinaudoti viena JAV cento moneta kaip mirtinu ginklu – labai sunkiai įgyvendinamas sumanymas. Centus mėtyti galima kad ir iš „Burj el Arab“ JAE – poveikis bus tas pats. Mat cento moneta yra pernelyg maža ir plokščia, jog krisdama žemyn įgytų mirtinai pavojingą pagreitį – krentančią monetą stabdo jos briaunas liečiantys oro srautai. Tad jos kritimas žemėn iš didelio aukščio kažkuo primena žemėn krintantį medžio lapą.

„Jei toks „užtaisas“ ir pataikytų į galvą, pojūtis būtų nelyginant būtų įgėlęs koks nors vabzdys – tikrai nieko panašaus į smarkų smūgį, – tikina Virdžinijos universiteto fizikas Luisas Blumfildas (Louis Blommfield). Jis žino, ką sako. Nes visai neseniai, pasitelkęs aerodinaminį vėjo tunelį ir helio balionus, jis mėgino imituoti cento kritimo nuo dangoraižio stogo situaciją. Kai toks centas jam stuktelėjo, ant jo odos neliko nė žymės. – Jei neklystu, viena moneta atšoko nuo mano veido.“

Žmonės dažnai klaidingai įsivaizduoja, jog gravitacijos veikiama žemyn krintanti moneta gali įgreitėti tiek, jog kontakto su žemės paviršiumi momentu būtų įgijusi nutrūktgalvišką greitį. Tiesa, taip galėtų nutikti. Tačiau tik tuo atveju, jei Niujorkas ar kuris kitas dangoraižių turtingas didmiestis atsidurtų… vakuume.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: