Pažadai išpildyti: savaitgalį eteryje pasirodė pirmoji laida „Mokslo sriuba“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Smėlis 2012-03-26 11:54
Nu pradžia skysta... Kaip ir bijojau, kalbančia galvą rodo.
Vytautas 2012-03-26 12:17
Nelabai suprantu, ko dar galima tikėtis iš mėgėjiškos jaunimo darytos laidos? Atsižvelgiant į tai, kas padaryta ir taip jau 8-9 balai iš to, kas buvo realiai įmanoma. O aukštesnis lygmuo nebent komerciškai remiamam projektui su profesionaliu režisieriumi, prodiuseriu, scenaristu ir t.t.
Dvigubas nulis 2012-03-26 12:44
Idėja gera, tik šioks toks pastebėjimas: kalbėjimo tikrai per daug. Galbūt aš ir per daug linkęs viską įsiminti matydamas, o ne girdėdamas, tačiau faktų gausa ir monotonė greita kalba kliudo. Tai būtų galima išspręsti tokiais būdais, kaip video rodymas ir ant originalo kalbos vertimas lietuviškai, didesnės pauzės tekste, letesnis kalbėjimas, ir gal netgi paprastos lentos naudojimas paaiškinant pvz. branduolių sintezę (jos tikrai nebūčiau supratęs iš video). Taip pat kadangi laida taikoma į nesidominčius ypatingai mokslu, manau, būtų galima dauguma terminų supaprastinti, pvz.: „<..> plazmą, tai jonizuotos dujos“ paversti į „plazmą, t.y. karštas dujas“. Tokiu atveju prarandama dalis tiesos, tačiau daug daugiau paprastų žmonių supras apie ką kalbama. Tiesa, mano pasiūlymas veda praktiškai į „Maskoliūnišką“ mokslo populiarinimo laidą, bet nebuvo ji bloga, kad nebūtų galima sekti jos pavyzdžiu Beje, čia pirmasis blynas, nėra ko norėti. Manau, kad dar daug kas gali keistis sulaukus patarimų ir pastabų. Bet kokiu atveju - kūrybinė komanda tikri šaunuoliai.
Smėlis 2012-03-26 14:00
2. Vietoj bum ir puff (graudžiai komiškas momentas) galėjo kokį studenčioką su meniškesne ranka pasiimti ir bent kažkokią paprastą animaciją nupiešti. Be to, jei laida ir mėgėjiška bei minimaliomis sąnaudomis padaryta, tai nuo to ji geresnė netampa. Tokiais atvejais reikia unikalumu imti auditoriją. O jo nebuvo nei kvapo. Tai čia ir kyla klausimas: kodėl ją kažkas turi žiūrėti? Vien todėl kad mėgėjiška? Pilnas internetas nemėgėjiškų. Tik kad ne lietuviškai.
kionig 2012-03-26 14:12
O, mes kritiką žarstėm čia http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... hp?t=23229
Vytautas 2012-03-26 15:16
Smėli, norint komentuoti šią laidą, reikia pirmiausia pasvarstyti, kaip ji atsirado - visų pirma, tai idėjinis projektas kažkieno laisvalaikio sąskaita. O kaip idėjiniams projektui, reikėjo nuveikti labai nemažai darbų, kad būtų tai, ką matome: 1) suburti į krūvą žmonių komandą be jokios apčiuopiamos motyvacijos- vedėją, operatorių, montažistą, tekstų autorių. Galbūt kai kuriuos darbus atlieka tie patys žmonės, tačiau 2-3 komandos nariai tikrai turi būti. 2) gauti iš kažkur studiją, pritaikyti ją laidos formatui 3) atsirinkti temas, paruošti tekstus, surinkti video medžiagą 4) nufilmuoti (labai stipriai abejoju, kad filmavimas gaunasi iš pirmo karto) 5) viską sukarpyti, uždėti vaizdo efektus, lietuvišką tekstą (vien šitam darbui turbūt ne mažiau kaip viena darbo diena) Ir visa tai - be jokių garantijų, kad kažkam patiks ar kad ilguoju periodu duos kažkokių finansų. Vien už tą entuziazmą kurti, judėti, bandyti, daryti - 10 balų be jokio svyravimo. Dėka tokių žmonių laikosi pasaulis, gimsta unikalios idėjos, pagaliau, kuriasi verslai. Tačiau tuo pačiu nereikia lyginti pirmojo savamokslio aktoriaus pasirodymo mėgėjiškoje kultūros namų scenoje su profesionalių aktorių užkelta kokybės kartele. Juk kol kas - tiesiog entuziastų laisvalaikio projektas. Kokie žmonės komandoje buvo, tą ir padarė. Kas jiems pasirodė įdomu, tą ir sudėjo į scenarijų. Gal iš visos komandos tik vienas žmogus sutiko būti vedėju, o koks yra, toks yra - jei jau judina rankas, tai nereiškia, kad jis nėra tinkamas idėjos įgyvendinimui. Jeigu niekas iš komandos neturi daugiau laiko ar noro krapštytis su grafika ir kokybe, to ir nebus - čia ne samdomi darbuotojai, kad galėtum priversti daryti viena ar kitą dalyką. Kas dėl turinio... Ar sudomins toks laidos formatas kažką, ar ne - čia jau kitas dalykas. Nesudomins, projektas baigsis, sudomins ir užaugs, gal atsiras vienas kitas reklamos litas ir komanda išsilaikys ilgiau. To jiems ir linkiu, tačiau palinkėjimais problemų neišsispręsi. Šiai dienai akivaizdu, kad komanda jauna, tik žengia pirmuosius žingsnius - jei užteks kantrybės pirmoms 10-20 laidų, bus pristatyti garsiausi mokslo projektai, tuomet jau ims mąstyti apie ką pasakoti toliau ir jau pradės gimti tolimesnė laidos koncepcija. Per tą laiką išbandys įvairiausius montažo scenarijus, tematikas - atsirinks populiariausius variantus ir su jais toliau judės į priekį. Jeigu atsiras komercinių reklamų, jų lėšos paskatins tolesniam judesiui - entuziazmas dar 10-20 laidų išsilaikys. O toliau jau pragmatika - jei finansai stabilizuosis, gal laida ir toliau gyvuos. Jei ne, komanda savaime išsibarstys kas sau. Tad kol kas iš savo pusės galiu tik sveikinti iniciatyvą, užsispyrimą, entuziazmą, o kas liečia turinį, formatą, vedėją ir visa kita komentuoti ar tuo labiau kritikuoti yra absoliučiai per anksti ir visiškai neadekvatu suprantant koks tai projektas. Kol kas vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti - šaunuoliai, šaunuoliai ir dar kartelį - šaunuoliai!
kionig 2012-03-26 15:54
Iš tiesų, teisus. Mum, kaip sėdintiems už žydrųjų ekranų vartotojams ir kiekvienam su savo principais bei begaliniais norais matyti visą padaryta idealiai. Atrodo kaip pikti lietuviai viskuom nepatenkinti rašinėjame, jei nedaro - blogai, o jei daro - irgi blogai, žodžiu viskas blogai ir įsisisenėjųsių "standartų" niekas neturi keisti, pvz kaip Dvigubas Nulis minėjo "maskoliūniškas", nors ir aš buvau išsakęs apie maskoliūnišką įvaizdį Taip kad nėra ko smerkti už nepatikusius momentus. O, kaip pagalvojus, juk mokslą populiariną nebūtinai blondinės, kurių jau vaidmenys sukurti iš aukščiau ir joms tereikia tą atlikti nepriekaištingai ir žodis į žodį atkartoti scenarijų. Jokių bum ir pššš neturi ir negali būti Tai čia kaip ir yra tas pointas, kad mokslą populiarina ne blondinės, o patys su juos susiję autoriai, kuriai tikrai ne visada pasižymės aktoryste. Dėl grafikos vėlgi, būtų visai gerai, bet vėlgi kas tuom užsiims? Ar pačiam? Iš kur softą gauti? Akivaizdų kad reikės laužtą naudot, bet taip neįšeis paprastai čia. TAip kad vienam devynis darbus daryt yra neįmanoma. Be to, nors reklama ir būtų pastovesnis pajamų mokestis, jei liktų kiek ir atskaičius valstybei mokestėlius, tai galima dar "įkinkyti" ir pačius ir vartotojus su "donate" principu. Taigi gautųsi, jog patys vartotojai prisidėtų prie vystimo Galimybių žinoma daug. Bet tam reikia žmonių ir laiko, pasiaukojančiai. Pamėginkite paprašyti bendradarbių ar pažįstamų pagalbos, ir pažiūrėkite kiek iš jų gražiai atsakys "neturiu laiko", "dirbu nuo ryto iki vakaro" ir t.t.
Smėlis 2012-03-26 16:23
Kadangi pats esu bent dešimtyje visokio plauko mėgėjiškų projektų dalyvavęs, tai galiu nuoširdžiai pasakyti, kad vien savo entuziazmu ir laisvalaikio aukojimu tikslo nepasieksi. Visų pirma reikia IDĖJOS. O paskui savo kruvinu darbu tą idėją įvilkti į vienokį ar kitokį formatą. Išskirtinės IDĖJOS šiame projekte nėra. Ir tai FAKTAS. Aš dar kartą pakartosiu: O kokybė prasta. Ir man juokingos pagyros "oj kaip gerai, kad kažkas garaže kažką daro". Taip, tai sveikintina, bet jie daro NEKOYBIŠKAI. Yra begalės labai gerų pavyzdžių, kai žmonės su buitine kamera ir rūsyje viską padaro kokybiškiau ir prasmingiau. Prasmės šiame projekte, beje, irgi nedaug. Tai nėra mokslo populiarinimo laida. Formatas tam visiškai netinkamas. Tai laida "iš idėjos" žmonėms, kuriems patinka tokios idėjos. Toks projektas turi būti IŠSKIRTINIS. Kokybės be pinigų nebus. O štai išskirtinumas gali būti. Tik tuo projektas gali būti kažko vertas lyginant su profesionalia kokybiška dokumentika, kurios dabar kiekvienoj pakampėje rasti galima.
kionig 2012-03-26 16:44
Smėli, nedaryk klaidos, kai kalbi vos ne už visus. Tikrai atsiras niša ne tik iš tokių pačių, bet ir paprastų žmonių, kurie branduolį dar įsivaizduoja kaip pyragėlį su razinomis ;] Idėja yra. Ir labai paprasta - apie sudėtingus dalykus paaiškinti paprasčiau ir suprantamiau. Belieka daug dirbti, kad pasiekti kokį tai lygį. Bet manau niekas dar iškart pradėjęs nešoka į BBC ir NatGeo aukštumas. Ir tai dar tik pirmoji laida. Tik įžanga. O, koks tikslas lyginti su profesionalia? Tu zaporožietį su ferariu lygini, grubiai tariant. Tikrai kiekviename pakampyje? Už kurią teks dar ir susimokėt nemažai. Ir kiek pilna lietuviškoje erdvėje?
Smėlis 2012-03-26 16:57
O tu girdėjai apie jūtubę? Įvesk Discovery ar dar ką. Ir turėk kantrybės rinktis ir žiūrėt. Taip, su lietuviškai įgarsinta dokumentika prasčiau. Ferrari ir ZAZ analogija labai tinkama. Tik noriu paklausti: gal Ferrario ir neįperki, bet ar tikrai norėtum važinėt su ZAZ? Aš jau geriau bent Žopelį rinkčiausi... Iki Žopelio šiai laidai, beje, toloka.
Vytautas 2012-03-26 17:07
Na, apie kokybę aš ir nekalbu, nes ne tas etapas. Čia galima kalbėti apie tokį dalyką - kas geriau, ar vėpsoti prie televizoriaus ekrano ar kompiuterinių žaidimų, nes neturi jokios geresnės idėjos; ar imti su bendraminčiais kažką veikti, kad ir be geros idėjos, bet su entuziazmu? Aš tik už pastarąjį variantą. Išbandys, supras savo galimybes, supras produkto galimybes, daug ko išmoks. Gal po metų kitų jie jau kurs naują laidą, tik profesionaliai dėka šiandieninės patirties. O gal nuspręs, kad tai ne jiems ir bus išbandytas dar vienas gyvenimo kelias, tad bent senatvėje nereikės gailėtis - et, o jei būčiau pabandęs. Nematau priežasčių jokiai kritikai. Po 30 ar 40 laidos jau bus galima kalbėti - tobulėja ar ne, kokia ta kokybė tuomet ir į ką jie orientuojasi. O dabar tegul tik juda!
Smėlis 2012-03-26 18:27
Kritika būtina. Visuomet. Klausimas tik kiek ji priimama.
TomasS 2012-03-26 22:47
Tai pažiūrėti gali tik tie, kas įkrito į feisebuko liūną? Tada gal ačiū nereikia.
Analog 2012-03-26 23:03
Man tai ir per jutūbą rodo, be jokių feisbukų.
kionig 2012-03-26 23:05
Kaip tai? Tai, kad vaizdo siužetas prieinamas ir be FB.
TomasS 2012-03-26 23:09
Na einu į http://www.mokslosriuba.lt/ ir iš karto esu perkeliamas į feisbuką, su mygtukais „registruotis“ ir pan... Negi aš dabar ieškosiu, kaip kur ką man ten daryti, kad siužetą pažiūrėti...
kionig 2012-03-26 23:13
Aaa, dabar aišku. Tai idėjinei komandai matyt per daug rūpesčių turėti ir savo unikalų puslapį ir dar išlaikyti jį bei prižiūrėti. Šiaip tai FB pasirinktas iš tiesų gana gerai, kadangi ten reklama plinta žaibiškai. Nors iš tiesų nesinaudojant FB(taip pat ir aš nesinaudoju juo), bet sutrukdyti peržiūrėti niekas nekliudė. Kadangi video tai sėdi youtube. Be to, po straipsniu video įkeltas.
kurmis 2012-03-26 23:24
Na šis žmogelis su šia laida galėtų pakeisti LTV televizijoje kadaise rodytą laidą "Negali būti".
kionig 2012-03-27 02:23
Drįsčiau paprieštarauti, kad galėtų pakeisti Maskoliūno vedamą laidą Beje, kartais dar parodo per LTV2 "Negali būti" laidų, tik galbūt jau senoki įrašai ten rodomi, kaip kartais pavyksta užtaikyti.
SPQR 2012-03-27 06:39
Smėlis -->Klausyk tu ten grietinele aukstai iskelta galva ar kuo,viena karta pasakiai,nepatiko,vadinas nepatiko,rista. Viskas-vadinas baigta,nebekomentuok geriau ir neziurek daugiau tos laidos,nes tikrai ne visi masto kaip tu,ir aplamai atsizegnoti nuo tokio pobudzio paziuru. =) pasakiai nuomone uztenka,neirodynek briedo,garbes zodis,eik i LRT ir be happy lol. Am viskas. Laukiu sekancios laidos. Kurybine komanda-Great job guys. P.S. Dovanokit kad ne LT original shriftas,klaidos