Lazerių kūrėjams Lietuvoje per ankšta  (13)

Lietuvos lazerių kūrėjai sako, kad Lietuva jiems – per maža, o mokslo įstaigos naujiems prietaisams pirkti dažniausiai neturi pinigų. Todėl įmonės daugiau dirba užsienio, o ne vidaus rinkai. Dalios Grybauskaitės teigimu, vietinio mokslo išnaudojimas ekonomikos vystymui kol kas gąsdinamai prastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvoje pagaminti lazeriai JAV kosmoso agentūroje NASA seka visus aplink Žemę skriejančius palydovus, tyrinėja asteroidus, naikina kraujo vėžio ląsteles, tikrina, ar nėra broko skystųjų kristalų ekranuose.

Tačiau, praneša LTV naujienų tarnyba, 2010-taisiais gavusi vadinamąjį lazerių „oskarą“ – pažangiausio pasaulyje lazerio, skirto mokslo tyrimams apdovanojimą, sostinės įmonė „Ekspla“ 97 proc. gaminamų produktų parduoda užsienyje.

Bendrovėje apsilankiusi Prezidentė sako, kad Lietuva prastai išnaudoja turimą aukštą savo mokslininkų potencialą, taip pat per mažai rūpinasi jų pasiekimų pritaikymu praktikoje.

„Ir nueinančiai Vyriausybei, ir naujai – investuoti į taikomąją mokslo dalį yra privalu ir būtina. Pakreipti tą balansą tarp fundamentaliojo mokslo, į kurį investuojame labai daug ir kur vertiname, kiek straipsnių yra parašyta, vertinti reiktų pagal tai, kiek turime patentų ir produktų pagamintų iš mūsų inovacijų ir mokslo – sako Dalia Grybauskaitė.

Anot Prezidentės, reikėtų keisti ir bendrą šalies mokslo politiką, ir jo finansavimo iš ES fondų taisykles, kurias dažnai patys apsunkiname pernelyg sudėtingais reikalavimais.

„Visa valstybė turėtume trupučiuką atleisti varžtelius ir palengvinti įmonėms. Nes kartais patys tampam įkaitais savo taisyklių, viešųjų pirkimų taisyklių griežtumo ir kitų. Paskui, aišku, kenčiam visi, net paramos sustabdymai kai kuriais atvejais yra mūsų griežtų taisyklių pasekmė – sako Verslo paramos agentūros vadovė Diana Vilytė.

Pasaulinį apdovanojimą pelniusią lazerių sistemos technologiją iš ES sukūrusios ir dar kelis projektus su šia parama įgyvendinusios „Eksplos“ vadovas sako, kad nuo pat nepriklausomybės atgavimo tokios įmonės, kaip ši veržiasi į pasaulio rinkas, nes vietos mokslo įstaigoms jų produkcija neįkandama.

„Kiek gali būti užsakyta tokių lazerinių sistemų, kurios kainuoja apie pusę milijono ar milijoną? Vieną, du padarėm ir viskas. Mes nesame rinka ir visa, ką Lietuvoje mes galime gero sukurti, mūsų ir yra privalumas, kad mes galim išeiti į eksportą, į kitas rinkas, mus ten žino, mes ten pripažįstami ir pinigai ateina į Lietuvą – sako „Ekspla“ generalinis direktorius Kęstutis Jasiūnas.

„Eskpla“ – viena iš 14 Lietuvoje veikiančių lazerių kūrimo ir gamybos įmonių. Joje pagaminti lazeriai sudaro dešimtadalį visos pasaulinės mokslinių lazerių rinkos. Šiuo metu Lietuvoje veikia 150 aukštųjų technologijų įmonių, kuriose pagaminti produktai eksportuojami į dešimtis pasaulio šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Aurelija Malakauskaitė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)