Kosminiai veidrodžiai išdžiovintų JAV ir Euraziją  (1)

Pasaulinį klimato atšilimą gali ir būtų galima stabdyti gigantiškais kosminiais veidrodžiais, informuoja „Newscientist.com“. Tiesa, kaina už tokią priemonę – taip pat gigantiška: sausros abiejuose Amerikos žemynuose ir Eurazijos šiaurėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesnių tyrimų metu buvo įsitikinta, jog geoinžinerija negali į ankstesnius lygmenis grąžinti ir planetos atmosferos temperatūrą, ir kritulių kiekį. Haukė Šmitas (Hauke Schmidt) iš Makso Planko Meteorologijos instituto Hamburge (Vokietija) su kolegomis sudarė keturis paprasčiausio scenarijaus kompiuterinius modelius.

Kiekviename iš jų jis suketurgubino anglies dvideginio kiekį, o atskaitos tašku buvo pasirinkta ikipramoninė era. Tuomet, imituodamas į kosmosą iškeltų veidrodžių poveikį, tyrėjas sumažino ant Žemės paviršiaus krentančių saulės spindulių kiekį tiek, kad būtų tiksliai kompensuoti atmosferoje sulaikomos papildomos „pramoninės“ šilumos kiekiai.

Sprendimas naudoti kosminius veidrodžius ir tokiu būdu mažinti saulės spindulių šilumą sugrąžino pasaulinę temperatūrą į ikipramoninį laikotarpį, kai jos vidurkis buvo apie +13,6ºC.

Tačiau, kaip paaiškėjo, tokia intervencija iššaukė orų šilimą planetos ašigaliuose ir vėsimą tropinėse zonose. Be to, sumažėjo ir pasaulinis kritulių kiekis. O Šiaurės ir Pietų Amerikos, taip pat šiaurinės Eurazijos teritorijose kritulių sumažėjo 10-20 proc. Savo ruožtu, tai reiškia, kad kosminiai veidrodžiai neišgelbėtų Jungtinių Valstijų nuo dar šiame amžiuje prognozuojamų sausrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)