Aiškinantis egzotinių superlaidininkų paslaptis  (0)

Įprastose elektros linijose didelė dalis energijos prarandama elektrą perduodant iš jos gamybos vietų į namų ūkius ir pramonės vietas. Praradimas atsiranda dėl elektros laidų varžos. Superlaidininkinės medžiagos pasižymi nuline varža tik jas atšaldžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikimasi, kad netolimoje ateityje superlaidininkai padės padidinti elektros energijos perdavimo efektyvumą. Tačiau, kad jie galėtų būti plačiai panaudoti ūkyje, dar daug reikia apie juos išsiaiškinti.

Mokslininkai iš JAV Energijos departamento Ames Laboratorijos naudoja specialią metodiką, aiškindamiesi naujos rūšies superlaidininkų paslaptis. Šie geležies turintys superlaidininkai buvo atrasti 2008 metais. Laboratorijos mokslininkai dirba kartu su tarptautine grupe, kurią be jų sudaro mokslininkai iš Japonijos Kioto universiteto, JAV Ilinojaus universiteto (Urbana-Champaign) bei Bristolio universiteto, esančio Didžiojoje Britanijoje.

Mokslininkai stebėjo, kad nagrinėtose medžiagos superlaidumui atsirasti padeda magnetizmas. Darbo rezultatai buvo atspausdinti „Science“ žurnale. Grupei vadovaujantis mokslininkas Ruslanas Prozorovas prieš keletą metų sukūrė metodiką, leidžiančią išmatuoti magnetinio lauko prasiskverbimo į superlaidininką gylį. Prasiskverbimo gylis vadinamas Londono prasiskverbimo gyliu. Šis parametras leidžia gauti pagrindinę informaciją apie medžiagą.

„Londono prasiskverbimo gylis yra vienas iš kelių superlaidžios būsenos parametrų, kuriuos galime išmatuoti“, – pasakė Prozorovas. – „Mes tyrėme bario-geležies-arseno-fosforo medžiagą, atšaldę iki artimos absoliučiam nuliui temperatūros. Atlikti Londono prasiskverbimo gylio matavimai leidžia teigti, kad magnetizmas sukelia superlaidumo atsiradimą geležies turinčiuose superlaidininkuose. Paprastai magnetizmas yra žalingas superlaidumui, tačiau esant labai silpniems laukams jis gali padėti jam atsirasti“.

„Geležies turintys superlaidininkai gali padėti mums suprasti superlaidumo būseną ir atverti kelius naujai energijos perdavimo technologijai“, – paaiškino Prozorovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: