Ugandoje – naujas mirtino Ebolos viruso protrūkis (Video)  (6)

Ugandos prezidentas Joveris Musevenis (Yoweri Museveni) kreipėsi į šalies gyventojus ir įspėjo juos vengti fizinių kontaktų, mat šalyje vėl plinta mirtinas Ebolos virusas. BBC praneša, jog šalies sostinėje Kampaloje virusas pasiglemžė pirmąją gyvybę, o per tris savaites po vakarinėje Ugandos dalyje nuo užregistruoto Ebolos viruso protrūkio šioje Afrikos valstybėje mirė 14 žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ebola, vienas nuožmiausių virusinių susirgimų pasaulyje, plinta per fizinį kontaktą ir gali pražudyti iki 90 proc. infekuotųjų. Ugandos prezidentas pareiškė, jog sveikatos žinybos mėgina išsiaiškinti kiekvieną asmenį, kuris lietėsi su užsikrėtusiomis viruso aukomis, kad galėtų juos izoliuoti nuo aplinkinių ir apgyvendinti karantino sąlygose. Prezidentas paskelbė, jog šalies gyventojams derėtų susilaikyti nuo rankų paspaudimo, bučinių, seksualinių sueičių – taip būtų galima užkirsti kelią tolesniam Ebolos plitimui. Artimieji neturėtų laidoti nė vieno mirusiojo, jei įtariama, jog jis mirė nuo Ebolos. Tokiu atveju reikia paskambinti į medicinos įstaigas.

Prezidentas J. Musevenis atskleidė, jog Kampalos ligoninėje karantino sąlygose gyvena septyni gydytojai ir trylika sveikatos darbuotojų. Tokių saugumo priemonių teko imtis po to, kai iš Kampalos priemiesčio Kibalės buvo atvežti „vienas ar du“ infekuotieji. Vienas iš užsikrėtusių sveikatos darbuotojų po kurio laiko mirė.

„Visiems jums linkiu sėkmės, o žuvusiųjų sielos ramybę tesaugo Viešpats“, - kalbėjo prezidentas J. Musevenis kreipdamasis į šalies gyventojus.

BBC korespondentas Kampaloje Ignatijus Bahizis (Ignatius Bahizi) tvirtina, jog kai kurie sostinės gyventojai apie naują Ebolos protrūkį dar nieko nėra girdėję, o sužinojus tokias naujienas juos ištinka šokas. Korespondentas, tiesa, matė, kaip sostinės autobusų stotyje pareigūnai perspėjinėjo keleivius apie virusą ir rekomendavo vengti fizinio kontakto.

Pirmoji naujojo Ebolos protrūkio auka buvo nėščia moteris. Kaip sakė Ugandos prezidentas, Ebolos virusas po to paplito tarp jos laidotuvėse dalyvavusių artimųjų. Vėliau mirė velionės slaugė ir slaugės vaikas.

Naujoji Ebolos atmaina vadinama Sudano atmaina – manoma, jog ji nusineša apie 60 proc. infekuotųjų gyvybių. Kur kas nuožmesnės Zairo atmainos mirtingumo procentas – 90 proc.

Daugiausiai gyvybių Sudano atmainos virusas nusinešė 2000 m., kai šiuo virusu buvo užsikrėtę 425 asmenys. Daugiau kaip pusė iš – 224 – jų mirė.

Vakcinos nuo viruso nėra. Ebolos viruso simptomai – staiga sukilusi temperatūra, silpnumas, galvos skausmas, vėmimas ir kepenų problemos. Virusas vystosi vaisiais mintančių laukinių šikšnosparnių organizmuose, o žmonėms gali būti perduotas atsitiktinai, informuoja „Newscientist.com“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: