Kinijoje netikėtai kilo panika dėl viruso  (2)

Šimtai žmonių Kinijoje įsitikinę, kad serga nauja liga, kuriai būdingi ŽIV simptomai. Tačiau šalies gydytojai tikina, kad šių žmonių liga susijusi su jų psichologine, bet ne fizine būkle, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos valdžia apkaltinta slėpusi ligą, susijusią su kvėpavimo takais. Kaip kad buvo dėl SARS praeityje. Šįkart šalį suskaldė didžiulis pacientų nepasitikėjimas medicinos profesionalais. Gavę neigiamus tyrimų rezultatus, daugybė kinų kaltina gydytojus meluojant ir slepiant tikruosius tyrimų rezultatus.

Vienas vyras, įsitikinęs, kad yra užsikrėtęs naująja liga, susitikti su BBC žurnalistu sutiko tik tuščiame viešbučio kambaryje. Jis stengiasi vengti viešumos, kad sumažintų ligos plitimą. Kinas ant veido buvo užsidėjęs medicininę kaukę – jis tiki, kad virusas, kurį pasigavo, perduodamas žmonėms bendraujant vienas su kitu, per prakaitą ir seiles. Vyras taip pat neabejoja šią ligą pasigavęs nuo prostitutės, su kuria neseniai turėjo lytinių santykių.

Vis dėlto vyro ŽIV tyrimo rezultatai buvo neigiami. Šiuo tyrimus jis atliko septynis kartus ir visi buvo neigiami. „Buvau daugybėje ligoninių, dariausi tyrimus. Nė vienas iš jų nepatvirtino, kad sergu“, – aiškino vyras.

Ištinę organai

„Jie tyrė mano organus, tyrė, ar nesu užsikrėtęs lytiniu būdu plintančiomis ligomis. Aš jaučiuosi prastai, tačiau gydytojai negali paaiškinti kodėl“, – sakė vyras.

„Prisijungiau prie šios pokalbių svetainės, nes esu tikras, kad užsikrėčiau tuo virusu“, – BBC sakė kitas ligonis, kuris atsisakė susitikti su žurnalistu, nes nenori jo apkrėsti virusu.

Pašnekovas tikino pradėjęs jausti ligos simptomus prieš kelis mėnesius, taip pat po lytinių santykių su prostitute. Vyras tikino ėmęsis priemonių, kad išvengtų ŽIV.

„Praėjus 24 valandoms po susitikimo su prostitute mane pradėjo siaubingai pykinti. Skaudėjo galvą, buvau apsvaigęs. Tarsi jutau, kaip tino visi organai. Man labai skaudėjo ir tai truko mėnesius“, – tikino vyras.

Jis tvirtino, kad įtikėjęs, jog užsikrėtė ŽIV, pasidarė tyrimus. Tačiau net keli ŽIV tyrimo rezultatai nerodė jokios ligos.

Vyro netenkino atsakymai, kuriuos jis gavo iš Kinijos medicinos įstaigų. Norėdamas atkreipti dėmesį į naująjį virusą, vyras kreipėsi į Pasaulinę sveikatos organizaciją ir tyrėjus užsienyje, tačiau jo niekas nesiklausė.

„Didžioji dalis gydytojų neturėjo kantrybės išklausyti mano istoriją“, – skundėsi vyras ir pridūrė esąs tikras, kad virusas plinta po visą šalį.

ŽIV fobija

Abu BBC kalbinti vyrai neabejoja esantys užsikrėtę naujuoju virusu, tačiau gydytojai šį jų įsitikinimą neigia.

„Pasteur“ instituto mokslininkai iš žmonių, neva sergančių naujuoju virusu, laiškus pradėjo gauti praėjusių metų rugpjūtį. Gruodžio pradžioje jie pradėjo tirti penkis pacientus. Iki šiol nė vienam iš jų ŽIV nepatvirtintas, mokslininkai tęsia įvairius tyrimus.

Praėjusį mėnesį Kinijos ligų kontrolės centras ištyrė 60 pacientų. Jiems ŽIV taip pat nepatvirtintas. Pasak daktaro Cai Weipingo, kuris yra vyresnysis ŽIV tyrėjas Kinijoje, vis daugėja žmonių, sergančių „ŽIV fobija“.

„Su žmonėmis, iš tiesų infekuotais ŽIV, pokalbis trunka apie 15 minučių. Tuo tarpu su ŽIV fobiją turinčiais asmenimis pokalbis trunka mažiausiai valandą, o kartais ir pusę dienos“, – pasakojo C.Weipingo.

Jo teigimu, kai kurie pacientai tikina virusu užsikrėtę nuo savo šeimos narių, draugų ar kolegų. Tačiau C.Weipingas tuo abejoja. „Šių žmonių artimųjų mums papasakoti simptomai visiškai nesutampa su neva sergančiųjų simptomais“, – sakė C.Weipingas.

Jis įsitikinęs, kad ši problema – psichologinė, o ne fizinė. „Jie mano, kad susidūrė su epidemija. Anksčiau mūsų šalyje niekas garsiai neskleisdavo informacijos apie kurios nors ligos sklidimą. Tačiau dabar tai neįmanoma, nes Kinija iš tiesų deda daug daugiau pastangų, kad identifikuotų asmenis, sergančius ŽIV ar kitomis ligomis“, – tikino mokslininkas.

Nors apie „ŽIV fobijos“ atvejus pranešta ir kitose šalyse, gydytojas įsitikinęs, kad šiuo atžvilgiu situacija Kinijoje yra unikali, nes čia žmonių, jaučiančių šią fobiją, yra daug daugiau nei kur kitur.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)