„Google“ po programišių atakos pasiryžusi uždaryti biurus ir tinklalapį Kinijoje  (8)

Kinija gali likti be populiariausios pasaulyje interneto paieškos sistemos, nes „Google Inc.“ pasiryžusi uždaryti savo biurus ir tinklalapį šalyje po „itin ištobulintos“ programišių atakos į bendrovės paštą, praneša agentūra „Bloomberg“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai gruodyje programišiai įsilaužė į "Gmail" e. paštą naudojančius teisių gynėjų pašto dėžutes Kinijoje, Europoje ir JAV. "Google" taip pat pareiškė, kad dar mažiausiai 20 kompanijų iš įvairių sektorių patyrė išpuolius. Iš pradžių buvo manoma, kad šis išpuolis – Irano kibernetinių teroristų rankų darbas, bet kruopščiai ištyrę „Google“ darbuotojai priėjo prie išvados, kad ataka buvo surengta iš Kinijos.

"Google" tvirtina, kad dešimtys žmogaus teisių gynėjų "Gmail" e. pašto sąskaitų buvo pažeistos dar gruodžio viduryje - surinkta informacija apie tai, kada sukurta pašto dėžutė, nuskaityti laiškų pavadinimai, nors prie paties turinio neprasibrauta. Kinijos pareigūnai kol kas išpuolių nekomentavo.

Išpuoliai ir ankstesni bandymai riboti žodžio laisvę internete privertė atsisakyti iki šiol taikytos cenzūros Google.cn puslapyje, konstatuoja paieškos milžinė. „Google“ ketina iš viso atsisakyti paieškos sistemos rezultatų cenzūros, kuri yra būtina Kinijos vyriausybės sąlyga, ir surengti derybas su Kinijos valdžia dėl tolesnių veiksmų.

Savo internetiniame dienoraštyje ji dėsto, kad artimiausiomis savaitėmis vyks pokalbiai su Kinijos atstovais dėl galimybės pateikinėti necenzūruotus rezultatus. Komentuojama, kad jei nepavyktų susitarti, tai reikštų galutinį sprendimą pasitraukti - konkrečiai kalbant, tai reikštų tinklalapio „Google.cn“ ir visų biurų Kinijoje uždarymą.

Prieš ketverius metus jau buvo kilusi „Google“ trintis su Kinijos valdžia: bendrovė tada paleido savo tinklalapį šalyje, ir Kinijos vyriausybė norėjo matyti tik cenzūruotus rezultatus. Kompanija Kiniją paliktų po ketverius metus trukusių reguliarių ginčų dėl cenzūros, be to, toks žingsnis pabrėžtų su kokiomis problemomis verslas susiduria vienos partijos valdomoje, informacijos srautus kontroliuojančioje valstybėje.

Išėjimas iš Kinijos "Google" paliktų be 600 mln. USD planuotų metinių pajamų, kurias atneštų 338 mln. vietinių interneto vartotojų. "Matome, kad kompanijos pradeda sakyti, jog nebenori čia būti", - komentuoja Duncanas Clarkas, verslo konsultacijų kompanijos "BDA China" valdybos pirmininkas.

Pasak analitikų, pasitraukus „Google“ iš šalies, didės „Baidu“, „Tencent“ ir „Alibaba“ – didžiausių vietinių paieškos tinklalapių populiarumas. „Baidu“, ko gera, taps neginčijamu rinkos lyderiu.

Kinijos pramonės ir informacinių technologijų ir užsienio reikalų ministerijos atsisakė komentuoti situaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)