Kinų valdžia nusitaikė į bažnyčias

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Jobke 2009-12-18 17:51
Oho, nustebino mane. Kinai - krikscionys, o valdzia ta pati daro, kaip Romos Imperija... :O
Goblinas 2009-12-18 18:01
nėra ko bijot jų, vistiek ankščiau ar vėliau subyrės religija. dabar tas reguliavimas sukels tik priešingą efektą.
Azuolas 2009-12-18 18:06
Krikščionybė Kinijoje tėra eilinė nepopuliari religija. Ten budizmas ir konfucionizmas daug gilesnes šaknis turi. Pvz tie negeri komunistai yra pastatę ir statula vaizduoja ne kokį komunizmo veikėją, o Budą - religinį objektą. http://en.wikipedia.org/wiki/Spring_Temple_Buddha Kažkoks propagandinis anti-kinietiškas straipsnis. Pamanyk, jog Lietuva labai skaitosi su netradicinėm ir/ar nepopuliariom religinėm bendruomenėm. Čia vyksta lygiai tas pats, kaip ir Kinijoje. Tik, kadangi lietuvoje paplitusi krikščionybė, tai nesiskaitoma su visokiom pagoniškom religijom.
ligonis 2009-12-18 18:36
o idomu draudzia kokie nors istatymai uzsakyt reklamine iskaba kurioje butu skelbiama, kad religija yra apsurdas?
Smėlis 2009-12-18 19:39
"nenuvertinkite bažnyčios. tai vienintelė diktatūra nenuversta jau 2000m" čia citata atrodo iš Remarko knygos
m.b. 2009-12-18 19:52
Ironiška, kad didžiausi tolerastai, dažniausiai yra netolerantiški religijai, ypač krikščionybei... pvz.: Itelijoje uždraudė mokykloje kabinti kryžius, o Šveicarijoje statyti minaretus - reakcija į šiuos įvykius buvo skirtinga... Ir šiaip man atrodo kvaila kovoti prieš religijas - nori žmonės, jiems to reikia ir jie tiki - ne jūsų reikalas. nu azuolaj papasakok kaip Lietuvoje daužo langus pagonių šventykloms ar jiems draudžia apeigas rengti? - ar čia buvo eilinis pavarymas ant Lietuvos?
ACHMABINEDZADAS 2009-12-18 20:18
Lietuvoje jau senai toleruojamos visos religijos, o kad kartais kokie naciukai papaišo svastikas, nereikia daryt iš to tragedijos.
neworld 2009-12-18 20:20
O dar galėtų atsirasti konkurencija tarp religijų. Tai būtų naudinga tikinčiajam (a.k.a vartotojui)
Smėlis 2009-12-18 20:43
ji visad buvo.
Azuolas 2009-12-18 21:14
Bėda ta, kad net nėra jokių šventyklų, kuriom langus daužyti. O projektų atstatyti buvo ne vienas, tačiau visiem užkirto kelią kunigam padlaižiaujanti valstybė. Teko pačiam pabuvoti kai kuriose nepopuliariose bendruomenėse ir mačiau kaip yra paprasta O iš akiaizdesnių, kru ir žinisaklaidoje rasi, tai gal pameni Draudimą rengti folkloro renginius katedros aikštėje. Iš diskriminacijos serijos, tai draudimas švęsti ir linksmintis per gavėnią ar adentą, žemės mokesčio nemokėjimas bažnyčiom ir mokėjimas kitom religinėm bendruomenėm ir t.t. Nežinau kokio ilgio sąrašo iš manęs nori
neworld 2009-12-18 23:58
Aha. Krikščioniai degino eretikus, rinko paskutinius skatikus iš gyventojų. Pereiti į kitą religiją negalėjai, nes Tave sudegintų. Kur čia nauda tikinčiajam?
Hmz 2009-12-19 00:23
Pala, tu man nori pasakyti, kad reikia gerbti krikščionių religijos reklamą už visų mokesčių mokėtojų pinigus?
KeeperMustDie 2009-12-19 01:14
Jei nori zmones tegu tiki, butu gerai toks dalykas, jei tikejimas nekenktu visuomenei. Pavizdziui butent krikscionybe labai kenkia, neseniai buvo tas reikalas su abortais, kai kunigai sugebejo itakoti istatymus pavizdziui... Ir tokiu pavidziu daugybe - krikscionybe jau nuo viduramziu stabdo tubulejima, jei ne tie "norintys tiketi", dabar musu mokslinis lygis galetu buti zymiai aukstesnis.
Marine3D 2009-12-19 03:34
Eilini karta uzsimerkiama kai vyksta nesamones ir dar siuloma kitiems uzsimerkt. Istiesu man patiko ten kaskieno ideja su antireliginiais plakatais. Daugelis daugiau issilavinusiu zmoniu zino kam reikalinga religija, kodel apskritai ji atsirado ir kiek toje dideleje pasakoje yra tiesos. Taciau likusioji dalis (deje ir kogero didesnioji) kaip be galvu, karta is kartos nemastydami ir neieskodami logisku paaiskinimu bei irodimu seka savo proteviu pedomis. Mane vaikysteje mociute pastoviai vesdavosi i baznycia, pasikviezdavo pasimelsti, sakydavo: uzaugsi galesi but kunigu. Viena karta net ispese is manes pasizadejima Dabar bent galiu pasiteisinti del pazado netesejimo tuom kad buvau mazas ir NEZINOJAU KA SNEKU. Ka tai reiskia "NEZINOJAU KA SNEKU"? Tai reiskia kad man dar nesugebant brandziai mastyti is vyresniu yra teigiama kaskokia informacija. O visumoje gerai surestas planas: 1. tu esi mazas vaikas, tau tevai ar kiti artimieji bei draugai pasakoja koks tai geras dalykas tiketi dievu (nesvarbu kokiu, nors greiciausiai jei busi budistas tai aplinkiniai neleis tiket krikscionybe, jei busi krikscionis tai kreivai ziures i lietuvi budista ) ir kaip tu suabejosi savo artimuju zodziais.. 2. kadangi kartojama apie religijos gilia prasme ir nauda zmogui daugybe kartu, tai ir ikalama i galva. Kuri laika nekeli klausimu ir taip gyveni "tikedamas" 3. Perteikti sita "negincijama tiesa savo palikuonims ir artimiesiems. Galiausiai jei tavo uzsiemimas ne vien runkeliu kasimas tai pradedi kelt klausimus, nes su amzium atsiranda ir platesne pasauleziura, daugiau informacijos saltiniu, bet tada tau sakom kad kelt klausimus yra blogai, nes nusizengi vienai is svarbiausiu taisykliu "Nekelt klausimus"! Kitaip tariant (bent jau krikscionybes atveju) tu net mintyse negali sudvejoti kad yra ne kaip nors kitaip, o butent taip. Ir jei bent karta sudvejojai tai tu esi pasmerktas pragarui. (Si informacija is senojo testamento o ja pateike buves kunigas) Isivaizduojat kaip puikiai sukeliant baime uzkertamas kelias kelt klausimus ir kuo nors suabejot. Taigi gristu prie pradzioje minetos citatos. Nesutinku kad nieko nereikia daryti, nesutinku kad galima leisti dezinformuoti visuomene ir kvailinti jau 2000 metu, karta is kartos, is lupu i lupas! Garsus kritinio mastymo specialistas, artistas George Carlin yra pasakojes, jog bande kuri laika melstis i megstamo serialo aktoriu, o ne i Dieva Jis fiksavo kokia tai itaka darys. Ji nustebino tai kad jo gyvenimas toliau sekesi taip pat puikiai kaip ir besimeldziant krikscioniskam Dievui, mazdaug 50% sekes ir 50% nesiseke. Niekas nepasikeite.
rwc 2009-12-19 04:27
. Niekas nedraudžia įsirengti kuklių islamo maldos namų, ir už tai nežadama persekioti. Atvirkščiai: dažname universitete yra imamo pareigybė, kaip Lietuvoje - kapeliono. Ką Šveicarijos atveju atstovauja įstatymai? Objektyvią daugumą, neišsišokantį skirtingų kultūrų sugyvenimą, status quo, kuris gyvybingas nuo pat Confederatio Helvetica susikūrimo. Kas kas, bet šveicarai tai sugeba, ir puikiai jaučia, kada mažumoms (etninėms, kalbinėms, religinėms, seksualinėms, imigrantams) reikia padėti, o kada jos pradeda kelti realius pavojus. Priešingas atvejis - Italija: nesiklausant liaudies balso, t.y. be referendumų ir pan. išgujami krikščionybės simboliai iš įstaigų, kuriose jie teatlieka simbolinę funkciją, net nelabai susijusią su religija. Matai, kažkam nepatiko kryželis ant sienos - kažkam galbūt taip pat nepatiktų valstybinė vėliava ar himno tekstas ant sienos, ar moksliškai nepagrįstos viduriniojo mokslo dogmos vadovėliuose (kaip tas absurdas, kad negalima dalinti iš 0, arba genderlūpai, arba istorijos interpretacijos). Kvaila drausti simbolius - kaip ir juos versti propaguoti. Apie jų prasmę ir reikalingumą reikia diskutuoti ir atviromis akimis reikia suvokti jų funkciją. Šiuo atveju, Italijos įstatymai yra paviršutiniškai "lyginantys" (t.y., niveliuojantys ir diskriminuojantys visus - bet ne toleruojantys ir anaiptol nedidinantys nuosaikumo). Jie nieko gero neduoda nei musulmonams, nei ateistams, nei krikščionių daugumai (kur demokratija?), nei mažumoms - tik kiršina. Kaip čia išeitų: krikščionių daugumoje statyti nesiderinančius monumentalius svetimos kultūros pastatus yra sveikintina, o neįpareigojančiai naudoti elementarius simbolius - blogai? Dar kitas atvejis - Kinija, kur atvirai religiniu, etniniu, kultūriniu pagrindu diskriminuojamos ženklios visuomenės dalys: uigūrai išvejami iš namų, krikščionys ir musulmonai gaudomi už "antikomunistinę veiklą", visuomenė statoma ant milicinės santvarkos... Visuomenė įbauginta, tyčia skaldoma, jos nuomonės niekas neklausia. Pretekstų bauginimui ir išnaudojimui gali būti daug. Diskriminacija ir netolerancija bet kuriuo pagrindu, tarp jų ir religiniu, yra savitikslis reiškinys. Nesulyginama nei su Šveicarija, nei su Italija.
rwc 2009-12-19 05:16
Tikrai? Pirma, jei apie viduramžius - tai ne krikščionybė, o politikai, manipuliuojantys hierarchais ir pačių susigalvotomis dogmomis. Nei Jėzus, nei Mahometas, nei Saliamonas nedraudė tyrinėti žvaigždes, gydyti žmones, ieškoti naujų žemių. Gerai, kad jie nematė, kaip jų idėjos buvo išprievartautos viduramžiais. Antra, ne vien apie viduramžius - jei ne religijos, tai neturėtume nei astronomijos, nei trigonometrijos, nei filosofijos, nei visuotinio raštingumo. Būtent atsiribojimas nuo pasaulietinio pragmatizmo leido kurtis vienuolynams, šviesti skurdžiuosius, ieškoti būdų suvokti Kūriniją. Jei ne judaizmas, krikščionybė, islamas, tai iki šiol eitume paskui kumelės uodegą, o švietimas tebebūtų monarchų privilegija, paslėpta po devyniais užraktais.
Azuolas 2009-12-19 05:52
Taip, tik pastatė didžiausią pasaulyje statulą skirta budistams ir išpeikė musulmonus, kurie afganistane susprogdino budos statulas. Tiesiog Krikščionys vėl jaučiasi pasaulio bamba, net ir Kinijoje. Nesupranta, kad ten jie yra visiška mažuma. Lietuvoje burtusi pavojingos sektos - taip pat išvaikytų.
Azuolas 2009-12-19 05:55
Ir kaip atskirsi? pats nors supranti ką pasakei? ar vėl čia įsivaizduoji "savo savitą ateizmą"?
rwc 2009-12-19 06:08
Pirma, placebas neveikia, jei netiki jo veiksmingumu. Antra, stebuklų negalima laukti ir tikėtis, kad jie įvyks nieko nedarant, dėl ezoterinių priežasčių. Taigi, nevykęs eksperimentas, kurio rezultatai ir buvo tokie, kurių reikėjo tikėtis. Tas pats, kaip po kaldra bezdėti, ir įrodinėti, kad neegzistuoja Higgso bozonai (juk LHC turėtų aptikti koreliaciją, ar ne?).
rwc 2009-12-19 06:36
Visiška mažuma - iki 12% gyventojų? Beje, kodėl sprogdinamos uigūrų mečetės? Labai gražus žaidimas, kaip ir su "daugpartine" sistema: neva yra viena "legali" kriščionių ir viena "legali" musulmonų - visos kitos griauna sistemą, nes nevaro komunistinės propagandos? Lietuvoje panašu būtų, jei lenkiškas bažnyčias atskirtų nuo lietuvių, tuomet jas pavadintų nelegaliomis, o jų kunigus susodintų už šnipinėjimą. Beje, Lietuvoje yra pakankamai daug sektų, vienos iš jų apsiformino, kitos buvo uždarytos apkaltinus sukčiavimu, sveikatos sutrikdymu, narkotikų platinimu. Kaip manai, kodėl Tikėjimo žodis yra legali, o scientologija - ne? Ir ką tai bendro turi su folku?