Mokslininkams pavyko išgauti spermą iš odos  (5)

JAV mokslininkams pavyko kamienines ląsteles, išgautas iš vyro odos audinio, paversti ankstyvos raidos spermatozoidais. Tikimasi, kad šis pasiekimas atvers naujas vyrų nevaisingumo gydymo galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesniais tyrimais buvo patvirtinta, kad brandžios žmogaus organizmo ląstelės, pavyzdžiui, odos, gali būti dirbtinai sugrąžintos į ankstyvesnį raidos etapą ir paverstos kito tipo ląstelėmis, skelbia „Daily Telegraph“. Siekdami išsiaiškinti, ar tokiu būdu galima išauginti ir vyriškų lytinių ląstelių, Pitsburgo Medicinos mokyklos (JAV) mokslininkai iš odos mėginių išaugino kamienines ląsteles. Bandymų metu paaiškėjo, kad iš šių ląstelių teoriškai įmanoma išgauti kitų svarbiausių tipų ląstelių, įskaitant ir lytines, esančias ankstyvajame brandos etape. Jas tinkamai subrandinus esą bus galima gauti sveikų spermatozoidų.

Pasak mokslininkų, ši technologija gali padėti vaikystėje vėžiu susirgusiems berniukams vyresniame amžiuje tapti tėvais: nevaisingumas paprastai būna kai kurių vėžio gydymo metodų pasekmė, sakoma pranešime. Tyrimo vadovas daktaras Charles Easley sakė, kad vėžiu susirgusių vyrų sperma gali būti padėta į šalčio banką, kad vėliau ją būtų galima panaudoti dirbtiniam apvaisinimui, tačiau šis būdas netinka berniukams, kurie šia liga suserga iki lytinio brendimo pradžios. Tačiau dabar aiškėja, kad vieną dieną taps įmanoma sugrąžinti vaisingumą visiškai nevaisingiems vyrams pasinaudojus jų odos ląstelėmis.

„Kol kas niekam dar nepasisekė laboratorinėmis sąlygomis iš pluripotentinių kamieninių ląstelių išauginti brandžių spermatozoidų, tačiau šis tyrimas patvirtina, kad tai gali būti įmanoma“, – sakė Ch. Easley. Pasak mokslininko, jis tikisi, kad ateityje tyrimai šioje srityje atvers naujų vyrų nevaisingumo diagnozavimo ir gydymo galimybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (5)