Bazes Marse padės pastatyti genetiškai modifikuotos bakterijos  (2)

Bet kokia Marso bazė pirmiausia pareikalaus statybinių medžiagų. Tiesa, iš Žemės čia nieko neatsiųsi. Nebent kažką visai lengvo, pavyzdžiui, pripučiamas konstrukcijas, kaip kažkada svajojo NASA, turėdama omenyje Mėnulio kolonizaciją. Tačiau Marse šis sprendimas turėtų rimtą kliūtį – didesnę nei Mėnulyje gravitaciją ir smėlio audras. Tad kaip spręsti šią problemą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymo paklauskite JAV Brauno ir Stanfordo universitetų sintetinės biologijos ekspertų. Jie paėmė E.coli bakterijos genus ir jais modifikavo Anabaena rūšies cianobakterijų genomą. Šios bakterijos, mokslininkų teigimu, yra įdomios tuo, jog gali sukurti medžiagas, reikalingas astronautams čia pat, vietoje, panaudojant tik gamtinius Raudonosios planetos resursus – anglies dvideginį ir azotą. Suintrigavo?

Dabar pats svarbiausias dalykas: laboratoriniai testai jau patvirtino, jog Anabaena gali visai neblogai pritapti prie Marso sąlygų net ir esant minimaliai apsaugai nuo UV spindulių (tam užtektų ir dulkių sluoksnio). Tiesa, bakterija yra labai „godi“: didžiąją dalį energijos, gaunamos anaerobinio metabolizmo būdu, ji panaudoja savoms reikmėms ir mažąją dalį – angliavandenių gamybai. Panaudodami bakterijos E.Coli dalį, atsakinga už angliavandenių sintezę, mokslininkai sugebėjo pademonstruoti žymiai didesnį cianobakterijos produktyvumą – vienos bakterijos sukurtomis medžiagomis netgi pavyko pamaitinti kitas bakterijas.

Ta pati tyrėjų grupė pabandė panaudoti genetiškai modifikuotas bakterijas tam, kad jos žmones Marse aprūpintų… statybiniu skiediniu ir plytomis. Tam reikalui labai tiko bakterija Sporosarcina pasteurii, kuri pasinaudoja šlapimo pūslės produktais ir gamina amoniaką. Kartu bakterijos aplinka tampa pakankamai šarmine tam, kad susiformuotų natūralūs cementai, kurių pagrindą sudaro kalcio karbonatas.

Tokiu būdu pavyko parodyti, kaip kosmonautų organizmų produktai gali praversti, gaminant medžiagas, kurios kartu su Marso paviršiaus gruntu tampa statybinėmis. Visa tai galima panaudoti atitinkamų blokų gamybai. Dviejų dienų biocementavimo procedūra, pasitelkiant birias medžiagas, panašias į esančias Marse, parodė, jog gamtoje sutinkamos bakterijos gali duoti tikrai puikių rezultatų.

Tiesa, mokslininkai mano, jog pirmiausia reikia įsitikinti, kad Marse nėra savų bakterijų pasaulio – ir tik po to ten bus galima siųsti Žemės bakterijas. Žinoma, visas šias „statybines technologijas“ dar reikės išbandyti automatizuotos misijos metu, ir jei pavyks… lieka tik tikėtis, kad viskas bus sėkminga.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)