Dar vienas atradimas: kaimyninė Kentauro Alfa turi Žemės dydžio planetą  (0)

Fantastikos rašytojų vaizduotę ilgą laiką audrinusioje Saulei artimiausioje Kentauro Alfa žvaigždžių sistemoje (ją sudaro arčiausiai Saulės esančios žvaigždės) astronomai atrado Žemės dydžio planetą. Ji skrieja aplink Kentauro Alfa B žvaigždę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, skrieja nepaprastai arti gimtosios žvaigždės – ją aplekia vos per 3,2 paros, o tai reiškia, jog šansų skystam vandeniui ten visiškai nėra. Tačiau atrastasis pasaulis kol kas yra artimiausias Žemei ir lengviausias iš visų atrastų planetų, skriejančių aplink Saulės tipo žvaigždes.

Kentauro Alfa yra dvinarė žvaigždė, kurioje gana arti viena kitos skrieja Kentauro Alfa A ir B žvaigždės, dydžiu panašios į mūsiškę Saulę. Su šia žvaigždžių sistema siejamas ir trečias šviesulys – gerokai atokiau skriejanti Kentauro Proksima.

Europos pietinės observatorijos astronomai Kentauro Alfa žvaigždžių sistemos iš savo akiračio nepaleido todėl, kad, viena vertus, ji pasižymėjo nemaža tikimybe turėti planetų, o kita vertus, jas aptikti buvo labai keblu. Planetų požymius tyrėjai užregistravo specialiu spektrografu, įrengtu La Silla observatorijoje Čilėje. Planetos buvo aptiktos taikant vadinamąjį „svirduliavimo metodą“ – registruojant menkus planetų gravitacijos sukeltus žvaigždės radialinio greičio pokyčius.

Atrastoji planeta yra nepalyginamai arčiau Kentauro Alfa B žvaigždės nei Žemė Saulės atžvilgiu. Tad vadinti ją Žemės tipo planeta nebūtų tikslu, mat joje tikrai nėra sąlygų, palankių žemiškai gyvybei. Tačiau to nereikėtų skubėti taikyti visai Kentauro Alfa sistemai, tvirtina astronomai. Žurnale „Nature“ astronomų kolektyvas pabrėžia, jog taikant minėtą spektrografijos metodą Kentauro Alfos apylinkėse galima rasti gal net ir ne vieną gyvybei tinkamą planetą.

„Esame įsitikinę, jog žengiame teisingu keliu, ieškodami panašių į Žemę planetų“, – rašo šią savaitę publikuojamo straipsnio autoriai.

Kentauro Alfa B žvaigždės planeta išsyk tampa vienu iš svarbiausių kūnų atrastų egzoplanetų panteone. Nuostabiausia yra tai, kad tokia planeta atrasta prie artimiausios (neskaitant Saulės) žvaigždės. Ji yra labai arti (arčiau nei bet kuri kita žvaigždė) – vos už 4,37 šviesmečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)