Mokslininkai sukūrė medžiagą, kuri elektronams yra "permatoma"  (0)

Elektronų judėjimo laidininke tyrimai yra esminis veiksnys siekiant tobulinant elektroninius ir elektromechaninius įrenginius. Daugumoje atvejų viską apsprendžia elektromagnetinis laukas, kurio visuotiniai dėsniai labai panašūs į šviesos sklidimo dėsnius. Jei kai kurios medžiagos yra skaidrios šviesos spinduliams, ar negalima to paties pasiekti su elektronų srautu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikinės kompozitinės medžiagos leidžia pasiekti optinio „nematomumo“ efektą, kai šviesos spinduliai tarsi apgaubia daiktą, už jo vėl atstatydami pradinę savo kryptį. Šis faktas įkvėpė Masačiusetso technologinio instituto mokslininkus, o savo darbu jie pabandė padaryti tą patį, tik jau su elektronais.

Portalas EE Times praneša apie MIT specialistų darbą, kuris ateityje galėtų tapti naujos kartos skaičiavimo įrenginių pagrindu. Mokslininkai teigia, jog sukūrė nanodalelę, kurios branduolio vaidmenį atlieka viena elektrai laidi medžiaga, o apvalkalo – kita. Atlikti tyrimai parodė, jog tokią dalelę elektronai „kerta“ be didesnių nukrypimų; kalbant tiksliau, su trajektorijos nukrypimai egzistuoja, tačiau jie vienas kitą kompensuoja. Tokiu būdu, elektronas, pereidamas per minėtą dalelę, toliau tęsia savo judėjimą iš anksto numatyta trajektorija, tarsi jo kelyje nebūtų jokių kliūčių.

Taigi galima sakyti, kad pastaroji dalelė yra elektronams „permatoma“. Laidininkas, sudarytas iš panašių dalelių, pasižymės itin dideliu laidumu, esant žemoms temperatūroms – tai bruožas, kuris labai retai sutinkamas vienoje medžiagoje. Be to, mokslininkų teigimu, pastaroji technologija vėliau gali būti panaudota, kuriant naujos kartos jungiklius, naudojamus mikroelektronikoje. Dabar MIT specialistai pluša, talpindami minėtas daleles puslaidininkiuose, taip pat eksperimentuoja su įvairiomis medžiagų kombinacijomis. Tyrimus finansuoja JAV Energetikos ministerija.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)