Mikrobangos buityje: žalinga ar ne?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shell32 2012-10-26 11:58
Bla bla bla, junk science strikes again! Augalu ekserimentas yra hoax'as, paneigimas cia: http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp .
Nukainotas 2012-10-26 12:05
Straipsnis: Įdomi detalė – mikrobangos maistą šildo nuo vidurio į šonus. Wiki: A common misconception is that microwave ovens cook food "from the inside out", meaning from the center of the entire mass of food outwards. Kuo tikėt? Be ryšio straipsnis, panašus į vieną tų laiškų, kur žmonės bauginami įvairiais nebūtais dalykais.
w00xer 2012-10-26 12:07
is savo patirties pasakysiu, kad sildo is krasto i centra kazkada kai mikrobangej deforstinau mesa, tai krastai pradejo dziuti, o vidurys dar lede
Separatistas 2012-10-26 12:08
Mircowaved water O jei rimtai tai yra daug kitu eksperimentu, kur tirta keptas, virtas, garintas ir paruostas mikrobangu krosneleje maistas. Ir ten sako, kad skirtingu budu paruostas maistas skirtingai praranda dali maistingumo. Virtas maistas kartais net buna prastesnis negu paruostas mikrobangomis.
Hmz 2012-10-26 13:59
Nereikia ilgai sukti galvos, kad įsitikinti, jog straipsnis tėra smegenų plovimas, žaidžiantis skaitytojų emocijomis. Iš vienos pusės - kažkokios "Šveicarų tyrėjų grupės" veikėjas "Gancas Gerteris" (tekstas akivaizdžiai atkeliavo iš rusiškų saitų) Iš kitos - isteriški epitetai "Užkimšti burnas", "pliūptelėjo pykčio lavina", "Samdyti mokslininkai" ir t.t.
immortallt 2012-10-26 14:11
Pasiknaisiojus rasi straipsniu, kurie teigia priesingai, o siaip, kazkaip man labiau panasu tiesiog i kara "kas geresnis mokslininkas"
vvv2 2012-10-26 15:05
Arthuras 2012-10-26 15:10
Kad mikrobangėje ruoštas maistas neskanus, tai faktas. Bet kad kenkia sveikatai - niekas normaliai neįrodė.
Fragas 2012-10-26 15:24
Mikrobanginėje ruoštas maistas? O ką jūs ten ruošiat, sriubas verdat? Nejaučiu aš jokio skirtumo tarp kokios košės ką tik išvirtos, ar po keliu valandų pašildytos mikrobangėj.
immortallt 2012-10-26 15:30
Pazistu zmoniu, kurie verda koldunus ir ryzius mikrobangeje, vos ne kepa picas ir pan Mano kambariokas tik ir sildo maista namie, pats per 3 metus ne karto net kiausinio neissivire - gyvas sveikas
Strong_Bad 2012-10-26 16:32
Man irgi uzkliuvo kraujo sildymas, ant kiek zmogus nuprotejes turi but. Gi sildomas maisas, tai ten krastuose, kur ploniau kraujo, jis uzkaista gerokai virs 37, kol visa bendrai temperatura pasiekia 37. O tada ir issiskiria toksinai, bet tai nuo karscio o ne del to, kad mikrobangu gavo. Ten greiciausiai net iskepe dalis kraujo. PVZ lekste sriubos sildant krastai virt pradeda, o vidurys dar saltas. Skysciai syla kiek kitaip nei pvz batono gabalas. Itariu, kad skyscio isore syla greiciau del to, kad glyn slopsta bangos ir maziau molekules bevirpina.
BlueC 2012-10-26 16:46
Ne, nu suprantu kad kraują perpylimui šildyt mb krosnelėje, tai dar labiau absurdiška nei džiovinti katiną. Ir suprantama, kūdikiui geriausia motinos pieną gerti tiesiogiai, iš natūralių indų O ką keičia tai, kad produktas šyla iš vidaus į kraštus? Kur čia bėda? Abrakadabra kažkokia. Na ir ką, kad molekulės sukasi 5M kartų per sekundę? Ką, nežinom mb dažnio? Na "trinasi" jos ir taip sušyla maistas, tai ką nuo viryklės kitaip sušyla, "nesitrindamos"? Aišku, jei per fizikos pamokas nosį trynei, tai negirdėjai apie termodinamiką, Brauno judėjimą - atrodo kažkas tokio: "aha, molekulės trinasi, vaje, kaip blogai - reikia kurti sveiko gyvenimo blog'ą". Pvz. tikiu argumentais kad visi mobiliakai, WiFi ir radio ryšio priemonės veikia mūsų organizmą (paskaitykite "Kiek trunka sekundė?", akademikas Grigas dirbo su mb siųstuvais). Bet tai juk gyvas organizmas, ir tai tik per ilgą laiką. O čia maistas. O jei dar pažiūrėtume ką paprastai šildome (na bent aš tai visokį "fuflo", kuriam nėra laiko ruošt), tai klausimas kas labiau kenkia - ar ta dešra ant sumuštinio, ar mb.
vvv2 2012-10-26 17:32
- faktas, kad su mb šildyto/ruošto maisto skonis skiriasi, man tai į blogąją pusę. - faktas, kad mikrobanginio ruožo spinduliuotė sąveikauja su gyva lastele (kenkia). - faktas, kad į mb įdėtas mobiliakas atsiliepia (skamba), reiškia nėra ekranavimo.
Fikcija 2012-10-26 18:03
Faktas ,kad mokslas gali ir kenkti . O del maisto skonio mikrobangeje,pabamdykit nusipirke 2 uzsaldytas picas viena pasildyti orkaiteje o kita mikrobangeje,skonis tikrai skiriasi net maisto tankis kinta.Jei tokiu skirtumu nejauciat ,reiskia laikas pas daktara del skonio receptoriu frigidiskumo issitirti .
Rili11 2012-10-26 18:26
Na, yra paprastas būdas išsiaiškinti kenkia tos mikrobangės, ar ne. Štai cigaretės tikrai kenkia, ir nemažai teismų buvo laimėta prieš tabako kompanijas. Taigi, ar kas nors yra padavęs mikrobangių gamybos kompaniją į teismą ir ar kas nors yra prisiteisęs bent viena milijoną už sąmoningai nuslėptą informaciją? Mano žiniomis kol kas niekas. Ar nors vienas teismas yra nurodęs gamintojams dėti perspėjančius užrašus, išskyrus gerai žinomą anekdotą apie katinų džiovinimą?
Arthuras 2012-10-26 18:31
Tai jo, yra tokia klasė žmonių, kuriems nesvarbu ką valgyt, nesvarbu ką gert(alkoholį taip pat). Jie vis vien nieko nejaučia. Nejaučia net skirtumo tarp neaiškaus pomidoro vežto 1000km į Lietuvą ir tarp ką tik nuskinto pomidoro iš šiltnamio. Nejaučia skirtumo kokią picą valgo - jiems visos vienodos. Nejaučia skirtumo tarp pirktinių pusfabrikačių ir namie ruošto maisto. Su tokiais diskutuot - kaip su siena. Faktas tas, kad pvz. norint pasišildyti mėsos gabalą, tai kur kas geriau padaryti ant keptuvės, nei mikrobangėje. Nes ištraukus iš mikrobangės mėsa yra guminė, sudžiuvus, neskani. Tai liečia visą kitą, ką galima pašildyti mikrobangėje. Aišku, skysčiams(sriuboms ir pan.) gal ir tas pats. Net ir sumuštinį skaniau pasikept orkaitėje, nei pasidarius kišt į mikrobangę. Kad kenkia mikrobangė tikrai neteigiu, nes to nežinau. Aš tik apie skonį.
GM 2012-10-26 20:24
Kas dėl mb šildyto maisto skonio... tai priklauso nuo maisto. Pvz. man, jei pasišildau kokį kebabą ar bulves, tai skonis šlykštus, o jei bandelę, tai praktiškai nėra skirtumo ar šviežiai kepta ar šildyta.
BlueC 2012-10-26 20:29
, pomidorą iš šiltnamio prie namų vertinu, tačiau vasario mėn. sudėtinga su tuom, tenka kentėti tuos beskonius. Bet... pasikept sumuštinį su šlapianka orkaitėje ar mb - na aš ne iki tiek jautrus. Bet tai juk nereiškia kad mb kenkia sveikatai, čia tik skonio savybės.
Xdmin 2012-10-26 20:47
1. Straipsnio kokybe sudas. Kaip 15min gal ir tinka, bet cia renkasi kitokie zmones. 2. Straipsnis apie augala, buvo ir anksciau, bet ten buvo rasoma kad 1 augalui pyle sildyta vandeni mb, o kitam nesildyta, todel ir nuvyto. Sitam pvz gali buti kad tiesiog sukeite zodzius kad niekas nesikabintu ir populiarina straipsni toliau. 3. Pavyzdys su krauju... Jo is viso cia neturejo buti. Daiktas naudojamas ne pagal paskirti ir viska tai pasako. Karstoje keptuveje pasildytas kraujas irgi sukeptu, tai keptuve taip pat kenkia sveikatai?
miau 2012-10-26 21:03
kažkada įdomumo dėlei kapsčiausi, ieškojau, kaip mikrobangos veikia tą maistą, kaip paverčia jį nuodingu ir pan. Iš esmės kiek skaičiau tyrimus, tai kai kurios medžiagos, maistą ruošiant mikrobangėje, netgi suyra ne taip greit, kaip ruošiant "įprastu" būdu. Nieko ypatingo ar įspūdingo, dėl ko būtų reikėję rimtai sunerimti, taip ir neaptikau. ir čia kažkas labiau į temą yra - bent lietuvių kalba... nes visur kitur iš esmės rašo apie keistus pseudomokslinius eksperimentus http://www.sakiaivsb.lt/8921/mikrobangu ... ?read=7901