Pirmą kartą pavyko „prakalbinti“ vegetacinės būklės pacientus  (0)

Vienas per autoavariją sužalotas vyras, daugiau kaip dešimtmetį esantis vegetacinės būklės, pasitelkė minties galias, kad mokslininkams praneštų, jog jam nieko neskauda, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanadietis Scottas Routley iš Ontarijo provincijos Londono miesto su tyrėjais bendravo per smegenų skenavimo aparatą, įrodydamas, kad jis yra sąmoningas ir viską supranta. Tai pirmas kartas, kai pacientas su smarkiai pažeistomis smegenimis sugebėjo pateikti kliniškai svarbios informacijos gydytojams.

Britų neurologijos mokslų profesorius Adrianas Owenas, vadovaujantis tyrimų komandai iš Vakarų Ontarijo Smegenų ir minties instituto, sakė: „Scottas sugebėjo pademonstruoti, kad jis turi sąmoningą ir mąstyti gebantį protą. Mes kelis kartus jį skenavome ir jo smegenų veiklos struktūra rodo, kad jis aiškiai atsakė į mūsų klausimus. Mes manome, kad jis žino, kas ir kur jis yra“.

Jis pažymėjo, kad šis persilaužimo momentas gali patobulinti pacientų su smarkiai pažeistomis smegenimis, kurie negali judėti ar kalbėti, gydymą.

„Jau daug metų siekėme paklausti tokių pacientų ko nors svarbaus. Ateityje galėsime jų pasiteirauti, ką galime padaryti, kad pagerintume jų gyvenimo kokybę. Tai gali būti tokie paprasti klausimai, kiek kartų per dieną jie nori valgyti ar būti apiprausti“, - BBC laidoje „Panorama“ sakė A. Owenas.

Jo komanda funkcinio magnetinio rezonanso (fMRI) aparatu tyrinėja pacientų smegenis, mėgindami aptikti slapų sąmoningumo ženklų ir užmegzti su jais ryšį. Šie tyrimai pateikia „aktyvių“ smegenų sričių vaizdą, sekdami deguonies turinčio kraujo tėkmę. Pacientų prašoma įsivaizduoti, kad jie žaidžia tenisą ar vaikšto aplink savo namus – šios mintys sukelia skirtingo vaizdo smegenų veiklą skirtingose smegenų dalyse.

Stebėdami smegenų veiklą fMRI aparatu, mokslininkai gali užduoti klausimus su atsakymais „taip“ arba „ne“. Vienos rūšies smegenų veikla vertinama kaip atsakymas „taip“, o kita – kaip „ne“.

Profesorius A. Owenas anksčiau yra įrodęs, kad beveik kas penktas vegetacinės būklės pacientas gali būti sąmoningas.

Kitas jo pacientas, taip pat per autoavariją nukentėjęs Stevenas Grahamas sugebėjo atsakyti „taip“ į klausimą, ar žino apie savo dvejų metų dukterėčią Ceili. Kadangi mergaitė gimė jau po autoavarijos, tai pademonstravo, kad jis galėjo kurti ir saugoti prisiminimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(69)
(0)
(27)

Komentarai (0)