Antarkties ežero radiniai keičia supratimą, ką gali ištverti organizmai  (9)

Ledu apsitraukusiame Antarkties ežero vandenyje, kurio temperatūra –13°C, rasti organizmai gali padėti ieškoti gyvybės kituose pasauliuose, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad mokslininkams pavyko surasti ežerą, kuris užšalo prieš kelis tūkstančius metų – ir būtent tokiu būdu atsiskyrė nuo išorinio pasaulio.

Mokslininkų paimtuose mėginiuose rasta bakterijų – o tai reiškia, kad gyvi organizmai gali išgyventi ir vienoje atšiauriausių mūsų planetos vietų.

Ežeras Vida yra Antarkties pietuose, McMurdo sausajame slėnyje. Šio ežero vanduo – labai rūgštus, jame labai maža deguonies. Be to, vanduo toks sūrus, jog neužšąla ir esant nuolatiniam -13 laipsnių šalčiui.

Mokslininkai šiame vandenyje aptiko organizmų, priklausančių 8 pagrindinėms bakterijų rūšims, tarp jų ir gana dažnai aptinkamų proteobakterijų, firmicučių, bakteroidečių.

Mokslininkai teigia, kad šios ekosistemos atradimas keičia mūsų supratimą, ką organizmai gali ištverti ir gali sėkmingai prisidėti prie gyvybės paieškų kitose planetose, pavyzdžiui, Marse ar lediniuose mėnuliuose, pavyzdžiui, Jupiterio Europoje.

Praeituose ekspedicijose mokslininkai nustatė, kad šio ežero mikroorganizmai – apie 2,8 tūkst. metų amžiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(45)
(0)
(27)

Komentarai (9)