Atrastas greitesnis ir saugesnis kamieninių ląstelių gavimo būdas  (0)

Naujas kamieninių ląstelių gavimo metodas leis pagreitinti jų auginimą laboratorijose ir padės peržengti barjerą skiriantį mus nuo regeneruojančių medicinos terapijų – galimybės pakeisti pakenktus arba nesveikus audinius naujais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš priežasčių, kodėl kamieninių ląstelių terapija kol kas negali būti plačiai taikoma, yra pernelyg lėtas jų augimo procesas. Salko biologinių studijų institute (Salk Institute for Biological Studies) dirbančių mokslininkų sukurtas metodas leidžia pagaminti kiek norima kamieninių ląstelių ir sutrumpina jų auginimo laiką nuo beveik dviejų mėnesių iki dviejų savaičių.

Kol kas kamienines ląsteles galima gauti dviem būdais: iš apvaisinto kiaušinėlio, prieš pat jam tampant embrionu arba grąžinant somatines ląsteles į daugiagališkumo būseną. Pastarasis būdas nesukelia jokių etinių problemų, tačiau yra lėtas - pirmiausia ląsteles reikia paversti kamieninėmis, o tada užprogramuoti jas tapti atitinkamo audinio ląstelėmis. Negana to, yra rizika, jog iš tokių ląstelių išaugs piktybinis auglys.

Norint šito išvengti buvo atrastas būdas subrendusias ląsteles grąžinti ne visą kelią iki pradinės kamieninių ląstelių būsenos, o perprogramuoti jas taip, kad iš jų augtų tik specifinio tipo, pvz. kraujo, ląstelės. Toliau jos pačios diferencijuojasi į skirtingas atitinkamą audinį sudarančias ląsteles. Tai labai pagreitina reikiamo audinio ląstelių gavimą ir sumažintų auglių ir kitokių nepageidaujamų mutacijų riziką klinikinio panaudojimo atveju.

Naudodami šį naujai atrastą metodą instituto mokslininkai perprogramavo žmogaus odos ląsteles tapti raumenų ląstelėmis. Naujos ląstelės iš tiesų galėjo ne tik daugintis, bet ir diferencijuotis, tapdamos skirtingų tipų raumenis sudarančiomis ląstelėmis. Persodintos pelėms šios ląstelės be komplikacijų integravosi į jų raumeninį audinį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(0)
(20)

Komentarai (0)