Kurios religijos dabar plinta sparčiausiai?  (25)

Beiloro universiteto profesoriaus Philipo Jenkinso tyrimas bando atsakyti į klausimą, kurios religijos pasaulyje šiuo metu plinta greičiausiai, skelbia „Vatican Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesoriaus teigimu, apie 40 religijų šiais laikais galėtų pretenduoti į greičiausiai plintančios titulą: islamas, budizmas, krikščionybė, scientologija ir kitos. Ir kiekvienos jų šalininkai laiko savąją greičiausiai plintančia. Gauti tikslius duomenis yra labai sudėtinga, tačiau, mokslininko teigimu, galima bent jau apytiksliai apibrėžti susidariusią situaciją.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad aiškia nugalėtoja čia turėtų būti krikščionybė. XX amžiuje krikščionių skaičius smarkiai išaugo, ypač planetos pietuose. „World Christian Database“ duomenimis, nuo 1900 metų Afrikoje krikščionių skaičius išaugo 4930 proc., Lotynų Amerikoje – 877 proc. Katalikų skaičius Afrikoje šiuo periodu išaugo nuo 1,9 mln. iki 130 mln, t.y. 6700 proc.

Tačiau, mokslininko teigimu, būtina atkreipti dėmesį ir į islamo plitimą. Jeigu skaičius įvertinsime pagal pasaulio gyventojų skaičių procentine išraiška paveikslas kiek keičiasi.

Praėjusiame amžiuje tiek krikščionybė, tiek islamas planetoje plito labai sparčiai. Tačiau musulmonų skaičius procentine išraiška augo žymiai sparčiau nei krikščionių.

1900 metais maždaug trečdalis Žemės gyventojų buvo krikščionys, taip lieka ir iki šiol. Mokslininkas teigia, kad toks santykis išliks iki 2050 metų.

O islamas? 1900 metais pasaulyje buvo maždaug 200-220 mln. musulmonų, kas sudarė apie 12-13 proc. visų planetos gyventojų. Šiuo metu musulmonai sudaro apie 22,5 proc. Žemės gyventojų. 1900 metais kiekvienam musulmonui teko 2,8 krikščionys. Dabar šis santykis pasikeitė į 1:1,5, o 2050 metais vienam musulmonui teks 1,3 krikščionio. Tendencijos akivaizdžios.

Krikščionybė sparčiai plinta Afrikoje, o šis žemynas niekada iki tol nebuvo krikščioniškas. Tuo tarpu islamas daugiausia plinta teritorijoje, kurioje jis ir gimė.

1900 metais Egipte buvo maždaug 9 mln. musulmonų, dabar jų yra 75 mln. Irane musulmonų skaičius išaugo nuo 10 mln. iki 65 mln. Indonezijoje 1900 metais buvo 34 mln. musulmonų, dabar jų yra apie 190 mln.

Šios tendencijos paaiškinamos mažu gyventojų skaičiaus augimu Europoje, lyginant su visu kitu pasauliu.

Taigi, mokslininkas teigia, kad sparčiausiai augančiomis religijomis išlieka islamas ir krikščionybė, tačiau daugiausia naujų tikinčiųjų jos pritraukia ne Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(1)
(4)

Komentarai (25)