Nauji IBM lustai gali tūkstančius kartų padidinti duomenų perdavimo spartas  (0)

Po daugiau nei dešimtmečio tyrimų IBM pagaliau pralaužė ledus silicio nanofotonikoje ir tapo pirmąja kompanija, pagaminusia vientisą lustą, kuriame signalui apdoroti naudojami ir elektroniniai, ir optiniai komponentai. Lustas, pagamintas naudojant 90 nanometrų technologiją, leis tūkstančius kartų pagreitinti duomenų perdavimą tarp kompiuterių arba lustų kompiuterio viduje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visas lustas pagamintas iš vientiso silicio kristalo. Jį sudarantys elektroniniai ir optiniai komponentai pagaminti vienu metu naudojant tą patį procesą ir sudaro vientisą grandinę. Tas pats procesas naudojamas Xbox 360, PS3 ir Wii CPU gamybai. Pasak mokslininkų, sunkiausia buvo išmokti naudoti 90 nm technologiją tam, kam ji net nebuvo sukurta - gaminti lustus su optiniais komponentais. Atrodo, kad IBM inžinieriai pastaruosius 2 metus ir praleido būtent prie šio uždavinio.

Naujieji lustai turi optinius moduliatorius ir germanio fotodetektorius, kurie gali siųsti ir priimti duomenis 25 Gbps sparta. Paveikslėlyje parodytas vienas toks siųstuvas - imtuvas, kurio dydis - 0.5 x 0.5 mm. Lustas, turintis 50 tokių siųstuvų - imtuvų gali duomenis perduoti 1.2 Tbps sparta.

Kadangi naudojama jau egzistuojanti technologija, lustų gamybos sparta ir kaštai tinkami juos naudoti komerciškai ir jau po kelių metų jie gali pasirodyti rinkoje. Žinoma, IBM pirmiausia taikosi į serverius ir debesų kompiuteriją, kur duomenų perdavimo sparta yra labai svarbi, tačiau ir namų vartotojai gali tikėtis išvysti parduotuvių lentynose įrenginius su šiais lustais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)