Mokslininkai duomenų perdavimą per optiką paspartins 2000 kartų  (7)

Grupė britų mokslininkų iš Velse esančio Bangoro universiteto darbuojasi prieš šiuo metu egzistuojančių optinių technologijų ir ketina pasiekti žymaus duomenų perdavimo spartos padidėjimo. Šaltinis Techspot praneša, jog jiems pavyko atlikti proveržį technologijoje, kuri leis padidinti greitį nei daug, nei mažai – kelis tūkstančius kartų, lyginant su dabartiniais rodikliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip žinome, optinių pluoštų technologija gaunamus vienetus ir nulius konvertuoja į šviesos impulsus. Šie gali keliauti gana greitai, tačiau kuo daugiau jų patenka į kabelį ir kuo didesnis jų perdavimo atstumas, tuo labiau išsikraipo signalas – tai lemia dispersijos reiškinys.

Šiuo metu pasiūlyta keletas būdų, kaip kovoti su šia problema: tai didesnio optinių gijų skaičiaus pridėjimas į kabelį, signalo stiprintuvų su koduojančiais/dekoduojančiais lazeriais pradžioje ir pabaigoje diegimas. Deja, visi šie sprendimai yra gana brangus malonumas.

Mokslininkai pasiūlė naudoti skaitmeninės moduliacijos schemą. Čia imamas skaitmeninis signalas, konvertuojamas į elektromagnetines bangas, vėliau į šviesos impulsus (kaip įprastai). Skirtumas tik tas, jog šios bangos gali būti koduojamos/dekoduojamos žaibiškai, proceso metu, taigi greitis išaugs daugybę kartų. Šiuo momentu britų mokslininkams pavyko atskiruose testuose įveikti 20 Gbit/s barjerą, ir dabar jų tikslas yra 40 Gbit/s lygis. Jei viskas klostysis sėkmingai, idėjos autoriai žada, kad praktikoje viskas galės būti realizuota jau po kelerių metų.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(42)
(0)
(20)

Komentarai (7)