Banginio Tau: vos už 12 šviesmečių nuo Žemės pastebėtas dangaus kūnas gali būti tinkamas gyvybei  (8)

Astronomai nustatė, kad vos už 12 šviesmečių nuo Žemės skriejanti žvaigždė Tau Ceti (Banginio Tau) gali turėti penkias planetas, o vienoje jų gali būti itin palankios sąlygos gyvybei, skelbia „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios planetos masė yra 4,3 karto didesnė už Žemės – viena iš mažesnių iki šiol atrastų egzoplanetų, skriejančių vadinamojoje Goldiloko zonoje (atstumas nuo žvaigždės, kuriame vanduo išlieka skysto būvio). Be to, tai gali būti bene arčiausiai Žemės atrasta gyvybei tinkama egzoplaneta.

„Šis atradimas patvirtina mūsų svarstymus, kad praktiškai visos žvaigždės turi planetas ir kad galaktikoje turėtų būti galybė tokių gyvybei tinkamų Žemės dydžio planetų, – sako Kalifornijos universiteto mokslininkas Steve‘as Vogtas. – Jų yra visur, net visai šalia.“

Tiesa, visos penkios Tau Ceti žvaigždės planetos yra gana mažos, o jų masė yra nuo 2 iki 6,6 karto didesnė už Žemės.

Goldiloko zonoje skriejanti planeta savąją žvaigždę apskrieja per 168 Žemės dienas. Tiesa, ji veikiausiai neturi kieto paviršiaus.

„Kol kas neįmanoma pasakyti, kokia yra jos sandara, bet nemanyčiau, kad ši planeta turi kietą paviršių. Tai gali būti „vandens pasaulis“, bet tai tik spėjimas“, – teigia tyrimui vadovavęs Hertfordširo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkas Mikko Tuomis.

Tau Ceti žvaigždė yra šiek tiek mažesnė ir blyškesnė už Saulę. Ją galima įžvelgti plika akimi Banginio žvaigždyne. Ši žvaigždė buvo tyrinėjama ir anksčiau, bet mokslininkams tik dabar, atidžiai išnagrinėjus stebėjimų duomenis, pavyko nustatyti, kad aplink ją skrieja planetos.

„Mes išbandėme naują duomenų apdorojimo technologiją, papildydami stebėjimo duomenis dirbtiniais signalais ir analizuodami jų pokyčius įvairiais metodais. Tai gerokai sumažino „triukšmo“ kiekį ir padidino mūsų galimybes atrasti mažos masės planetas“, – sako M. Tuomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(0)
(10)

Komentarai (8)