Australijos gelmėse rastas 193 km skersmens krateris, kurį išmušė 10 km skersmens asteroidas  (0)

Prieš 300 mln. metų į pietinę Australijos dalį įsirėžęs gigantiškas net 10 km skersmens asteroidas visiems laikams pakeitė Žemės veidą, skelbiama naujo tyrimo ataskaitoje. Smūgio vietoje likęs 193 km skersmens krateris yra trečias didžiausias krateris planetos paviršiuje. Manoma, kad ši katastrofa taipogi sukėlė masinį gyvybės išmirimą. Tikėtina, kad netoli šio kraterio bus rastas krateris dvynys, kurį galėjo palikti perpus skilusio asteroido antroji dalis – geologai jau pradėjo geologinės anomalijos tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Dulkės ir šiltnamio efektą sukeliančios dujos iš kraterio, seisminis smūgis ir pats liepsnojantis asteroidas pelenais turėjo padengti didžiąją sausumos dalį, - samprotauja Australijos valstybinio universiteto mokslininkas Endrius Gliksonas (Andrew Glikson). – Šiltnamio efektą lemiančios dujos atmosferoje tvyrojo dešimtis tūkstančių metų." Šios katastrofos požymių buvo atrasta tik po dar vieno tyrimo, kurio rezultatai atkreipė dr. E. Gliksono dėmesį į nebūdingai didelius mineralų išteklius Rytų Vorburtono baseine (Pietų Australija). Paaiškėjo, kad bėgant šimtmečiams katastrofos vietą (didžiulį kraterį) paslėpė net 4 km uolienų sluoksnis. E. Gliksonas su kolegomis ištyrė iš šio regiono atgabentų mėginių kvarco daleles ir požemines seismines bei magnetines anomalijas. Anot mokslininko, šis susidūrimas su asteroidu galėjo būti viena iš keleto tokių katastrofų, tolimoje gyvybės vystymosi epochoje sukėlusių masinį gyvybės išmirimą. Per jį žuvo didžioji dalis primityvių koralų rifų ir kitų gyvų vandens organizmų. Šiaip ar taip, šis kataklizmas įvyko gerokai anksčiau nei Žemėje karaliauti pradėjo dinozaurai. "Tai turėjo reikšmės Žemės evoliucijai, nes krateris yra nepaprastai didelis, - Australijos mokslo naujienų portalui "The Conversation" pasakojo tyrimo vadovas. – Šis krateris yra trečias pagal dydį Žemėje. Panašu, kad jis yra vienas iš keleto tokio tipo kraterių, kurie susiję su masiniu to meto gyvybės išmirimu." Anot mokslininko, galėjo būti ir taip, kad į atmosferą įskriejęs asteroidas skilo į dvi dalis.
"Kaip tik šiuo metu tyrinėjame ir kitą geologinę anomaliją Vakarų Vorburtone, - pridūrė E. Gliksonas. – Visai realu, kad ten – šio kraterio dvynys. Tiesa, kol kas to nežinome – tik spėjame."

Australijos astronominės observatorijos astronomas Saimonas O'Tūlas (Simon O'Toole) minėtam portalui patvirtino, kad šis atradimas yra naujas požymis, siejantis asteroidų smūgius ir masinius gyvybės išmirimus.

"Australija smūginių kraterių ieškotojams yra tikras lobis, - tvirtina S. O'Tūlas. – Daugelis čia kritusių asteroidų buvo daugiau nei 100 metrų skersmens."

E. Gliksono ir kolegų tyrimo rezultatai bus pristatyti naujausiame žurnalo "Tectonophysics" numeryje.
(22)
(0)
(1)

Komentarai (0)