Šiaurėje kažkada gyventa gigantiškų kupranugarių  (0)

Kupranugariai gerai žinomi savo ištverme, kuri leidžia jiems išgyventi sausringose ir karštose dykumose. Naujas tyrimas rodo, kad kažkada šie gyvūnai mielai gyveno šaltesnio klimato teritorijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arktinėje Kanados dalyje esančiam archipelagui priklausančioje Elsmiro saloje (Ellesmere Island) mokslininkams pavyko rasti suakmenėjusių gigantiškos rūšies kupranugario liekanų. Pirmoji šias liekanas aptiko Kanados gamtos muziejaus paleobiologė Natalia Rybczynski.

Įspūdingas radinys, apie kurį buvo pranešta vakar, t.y. kovo 5 d., rodo, kad prieš 3,5 milijono metų kuprotieji gyvūnai gyveno toli į šiaurę besidriekiančiuose miškuose. Tai buvo vienas iš Žemės istorijoje žinomų globalaus atšilimo periodų, kuris, beje, galėtų būti mokomuoju pavyzdžiu ir mūsų laikams.

„Kupranugaris yra klimato kaitos ambasadorius“, - sako Dalhousie universiteto žemės mokslininkas Johnas Gosse‘as.

Mokslininkai sako, kad radinys leidžia tvirtinti, jog dabartiniai po Afrikos ir Vidurinių Rytų smėlio kopas oriai žingsniuojantys kupranugariai išsivystė iš tolimųjų savo protėvių gigantiškųjų kupranugarių, kažkada gyvenusių Šiaurės Kanadoje.

Rybczynski nuomone, rastieji kupranugariai leidžia kitu žvilgsniu pažvelgti į kai kuriuos šiuolaikinių kupranugarių bruožus.

Galima daryti prielaidą, jog minėtieji kupranugariai buvo tikri šiaurės miškų „specialistai“. Jų kupros, kuriose kaupiasi riebalai, leido jiems išgyventi sunkias ilgai trunkančias ir tamsos gaubiamas poliarinės arkties žiemas.

Elsmiro kupranugaris papildo priešistorinių plynose Kanados arktinėse teritorijose rastų gyvūnų galeriją.

Nors mokslininkai jau ir anksčiau žinojo, kad kupranugariai atsirado Šiaurės Amerikoje prieš maždaug 45 milijonus metų, jie buvo nustebinti to fakto, jog šie gyvūnai gyveno taip toli į šiaurę nutolusiose platumose.

Trijų ekspedicijų metu, kurios prasidėjo dar 2006 metais, kanadiečių ir britų mokslininkai surinko apie 30 šių gyvūnų liekanų. Iš jų galima spręsti, jog šie kupranugariai buvo net trečdaliu didesni už dabartinius. Tačiau savo išore jie praktiškai niekuo nesiskyrė nuo šių dienų kuprių.

Daktaras Mike‘as Buckley‘is iš Mančesterio universiteto Gyvybės mokslų fakulteto  išanalizavo rastuose kauluose išlikusio kolageno struktūrą ir padarė išvadą, kad šie senovės padarai yra tiesioginiai šiuolaikinių kupranugarių protėviai. Jis patvirtino, kad Elsmiro kupranugaris yra „beveik identiškas“ kitam priešistoriniam kupranugariui, kuris prieš keletą metų buvo iškastas Jukone.

Tyrimai parodė, kad abu Kanadoje rasti kupranugariai yra tos pačios linijos kupranugariai, kurie maždaug prieš septynis aštuonis milijonus metų iš Šiaurės Amerikos per Beringo sąsiaurį atkeliavo į Aziją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)