Viena ES kalba – būtina Europai ar pavojinga?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arwis 2013-03-11 13:44
Yra saliu kurios turi kelias valstybines kalbas ir kazkodel nacionalistai neeina ir nemosikuoja veliavomis. Tarkim visos salys EU priimtu toki sprendima bent 2 valstybines kalbos. Viena tos salies, kita anglu. Bet zinoma cia butu ilgalaikis projektas, kadangi yra saliu kur net jauni zmones beveik nekalba angliskai(ispanija, italija).
Rukis 2013-03-11 14:50
Reikia Europoje bendros biurokratinės kalbos - anglų.
Robkinas 2013-03-11 14:50
As tau pasakysiu kur nesneka angliskai (arba labai minimaliai, kad is esmes susikalbet neina): Slovakija, Vengrija, Italija, Kroatija, netgi toj pacioj Cekijoj daznas kalba vokiskai, o ne angliskai.
- 2013-03-11 15:23
O kodėl ne Esperanto kalba? Politiniu atžvilgiu nėra jokio skirtumo, kurią tvirtinti. Antra, tai nėra konkrečios tautos kalba - nacionalistai negaus progos pasireikšti. Trečia, Esperanto kalba yra lingvistiškai paprastesnė ir lengvesnė, nei anglų.
Fostil 2013-03-11 15:47
Niekur nepabegs nuo to tie seniai taip kalbedami. Ka cia pasake tik dideli bukstavimai be pagrindo. As visom penkiom uz viena kalba europoje ir nematau ko cia kelt maistus del nacionalizmo ar pan. bredo.
MrT 2013-03-11 15:47
Nes anglu kalba, kaip antroji, yra populiariausia tarp jaunu zmoniu. Ar ne?
Creatium 2013-03-11 16:11
Aš esu už anglų kalbą kaip antrąją kalbą. Tačiau tik ne dėl to, kad UK liktų ES. Kas čia per nuolaidžiavimai prasideda. Nori likti - tegul lieka. Nenori - tegul išeina. Gal patys po to supras ką padarė Tuo tarpu anglų kalba jau ir taip yra pasaulinė kalba, kuria galima vos ne visur susišnekėti. Tad kodėl gi ne...
faktas 2013-03-11 16:25
Žinoma, kad reikia įvest pagaliau bendrą kalbą, o visos mažos išnyktų savaime. Ar įsivaizduojate, kokios rinkos galimybės atsivertų? Nenorėtumėt, kad Jūsų vaikai per savaitę susirastų darbą Berlyne ar dar kur kitur? Anglų kalba geriausia dėl to, kad ji daugumai geriausiai pažįstama. Vokiečių žodžiai be galo ilgi, o prancūzų kalboj kiekviena taisyklė turi po daugybę išimčių. Esperanto, beje, tikrai labai sunki kalba ir labai primena prancūzų. Dėl kultūrų nykimo, tai taip - jos nyks. Tik jas naikina ne bendra kalba, o didėjantis žmonių mobilumas ir paprasčiausias internetas. Naujos kartos kūrėjai jau ir taip nebekuria kažko išskirtinai būdingo jų kultūrai, o seni jau ką sukūrė, tas nedings - keliaus į archyvus. Viena kalba rašytojams atvertų dideles galimybes pasiekti didžiules rinkas. Iškart parašytų knygą angliškai ir paleistų mažiausiai 0,5 mln. vnt. tiražą. O ką laimi lietuvis, bulgaras ar koks nors slovėnas, išleidęs knygą savo gimtąja kalba su varganais 300 vnt. tiražo...?
- 2013-03-11 16:29
Kuo esperanto sunki kalba? Ar tamsta bandėte ją mokintis?
faktas 2013-03-11 16:38
Aš nesimokiau jos, bet ją gana neblogai moka mano draugė iš Ukrainos ir keletą kartų kalbėjom apie tai. Iš tarimo tai ji labai panaši į prancūzų. Taip pat yra netariamų garsų, raidžių, kurios tam tikrose žodžių dalyse ir po tam tikrų raidžių tariamos kitaip, nei turėtų būti tariamos. Na aišku, gal rimčiau prie jos prisėdus ir nesunku būtų išmokti, bet pirmas įspūdis buvo ne koks.
sielinas 2013-03-11 16:48
Aš už vieną kalbą ne tik Europoje.
ICan 2013-03-11 16:54
aš tikrai kur čia blogis? Niekas jau istorijos neištrins, o kad perrašys kita kalba kuria ir taip jau mokėsi kalbėti nebus didelio skirtumo. dėl esperanto kalbos, tai nesu su ja susipažinęs, bet manau anglų pasirinkta todėl, kad ja šneka didelė dalis pasaulio, o esperanto tik iki 2kk(wiki duomenimis).
Shinigami 2013-03-11 17:37
Aš taip pat už bendra kalba. Nes kažkokia nesąmonė, kai koks politikas kalba savo kalba, o tuo tarpu visi kiti politikai klausosi ne to politiko, o jo vertėjo kuris verčia į anglų kalbą. Plius, nemanau, kad nacionalumą galima sunaikinti. Nes jis niekada ilgu laikotarpiu ir nebūna toks pat. Jis pastoviai kinta ir keičiasi. Kaip ir kalba. Juk niekas Lietuvoje dabar nekalba taip kaip kalbėjo lietuviai prieš 300 metų. O tie nekalbėjo taip kaip kalbėjo prieš 800 metų givene lietuviai.
azotas 2013-03-11 17:44
Susitiks koks nors suomis su anglu ar airiu tai tas anglas nesupras ka ta suomis sneka angliskai ir atvirksciai.
rwc 2013-03-11 17:50
Aš už prancūzų. Anglų žiauriai skurdi ir dviprasmiška. Kalbėti ja gal ir gerai, bet oficialūs dokumentai - jei viena kalba, tai . O esperanto, tai kaip lotynų. Niekas ja gyvai nekalba, žodžiai neturi etimologijos, ir kiekviena tauta tame pačiame žodyje gali įžvelgti visai skirtingas konotacijas. Ir šiaip, nesuprantu, kam blogai 3 "valstybinės" kalbos. Europoje yra nemažai valstybių, turinčių 3 valstybines kalbas, ir neprapuola. O mums, kuriems nė viena iš jų nėra gimtoji, tik geriau, kad jų 3, ir jos nėra labai giminingos (atstovauja skirtingus regionus). Laisvai kalbėdamas prancūziškai, bet nesuprasdamas tam tikro termino ar niuanso, gali bet kada pasižiūrėti anglišką ar vokišką vertimą - priešingu atveju, būtų diskriminacija iš tų, kuriems ta kalba gimtoji (kokiam pasipūtusiam anglui, įsitikinusiam savo teisumu, gali pirštu parodyti vokišką tekstą). Be to, tekstų derinimas verčiant kažkiek užtikrina formuluočių kokybę. Daugiakalbėje (ir ne vieno arealo stereotipų) visuomenėje nebūtų tokių debatų kaip pas mus "ką reiškia žodžiai šeima, santuoka ir t.t.", "ar nediskriminuojamos moterys, Konstitucijoje rašant Prezidentas, o ne Prezidentė(-as)". Šitie dalykai privalėtų būti apgalvoti prieš suteikiant jiems oficialų statusą. O jei einant radikaliai, kad visas pasaulis turėtų kalbėti viena kalba - tai eikit, mokykitės mandarinų. Ateityje ji daugiausiai šansų turi tapti tarptautine. Bent jau rašto kalba - kodėl gi ne, juk hieroglifais galima ir esperanto tekstus užrašyti. Tik žiūrėkit, kad akys nuo kaligrafijos nesusiaurėtų.
technologas 2013-03-11 19:02
Tarkim daugiakalbystė gerai. Tuomet kokios kalbos turės mokintis anglai? O jei jokios nesimokins, o tik anglų, o lietuviai turės mokintis anglų, dar rusų (kaip be jos Vilniuje/Klaipėdoje...), dar būtų neblogai lenkų, kad Europon nuvažiuot, ir aišku vokiečių ne pro šalį. Tik nereikia svajoti, kad visi puls anglų mokintis. Jei naikintų visas kitas kalbas - nebent tada. Tai ką tada moksleiviai Lietuvoje mokinsis apart kalbų?
MrT 2013-03-11 19:31
Kam Lenku, jei Lenkai tures moket angliskai? Rusu mokytis irgi nereik - galima isgyvent ir be jos. Tuoj ta degradu homosovietikus karta ismirs, kurie nesugebejo lietuviskai per visa gyvenima ismokt. Jaunimas tai bent jau ismokes. Ir vokieciai mokes angliskai. Tame ir esme, kad visi tures moket anglu ir nebereikes kitu kalbu norint komunikuoti.
technologas 2013-03-11 19:43
Myslius 2013-03-11 20:20
Neseniai panasias mintis bandziau isdestyti cia http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... hp?t=26982 nelabai forumieciai sutiko su nuomone, matomai tema netinkama buvo. Na bet tinkamoje temoje, maloniai nustebino jog tiek daug zmoniu yra uz. technologas nuoroda gana nebloga. Siek tiek abejoju ar sukurti negyva kalba pavyks. Niekas nesneka Esperanto kalba, ar bandant prikelti kalba ant visos Europos negims daugybe tarmiu, klaidingu zodziu interpretaciju ir pan? Dar vienas dalykas, jog tai yra ilgalaikis planas, pritaikomas tik pasikeitus kartai zmoniu, negyva kalba nevystoma uzsimirsta. Beto kiekviena salis turetu gerai vykdyti toki plana, turetu but kazkokia kontrole. Na ir dar sio varianto minusas kad su likusiu pasauliu niekur nesusisnekesi. Nors visi 3 variantai imanomi, visdelto is visu triju pasirinkimu rinkciausi pirma varianta (anglu). Viliuosi kad toki pasiulyma priims bent jau iki man pakratant kojas Del staigaus pokycio gali kilti nepatogumu, bet visada galima toki perejima daryt palaipsniui, is pradziu apibrezti kaip biurokratine/mokslo/verslo kalba, poto ivesti kaip privaloma kalba mokykloje, ir valstybini egzamina. Po kelesdesimt metu padaryti kalba kaip pirmine.
kionig 2013-03-11 20:33
O, kas tada už vieną europos valdžią? Briuselis, viską reguliuotų, kiekvienos valstybės ūkį, statytų savo statynius, viską nuspręstų briuselis. O, jums beliktų tik mokėti mokesčius. Tai, kas už tai?