Kažkas keista vyksta Saulėje, pripažino mokslininkai  (17)

2013-ieji turėjo tapti didžiausio 11 metų Saulės ciklo aktyvumo metais, tačiau kažkodėl Saulė šiuo metu yra neįprastai rami. NASA konstatavo, kad „kažkas netikėta“ vyksta Saulėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak NASA atstovų, dėmių skaičius Saulėje šiemet yra gerokai mažesnis lyginant su 2011 metais, o stiprios magnetinės audros Saulėje yra gana retos. NASA kosminės observatorijos SDO vasario 28 d. padarytoje Saulės nuotraukoje matyti, kad į Žemės pusę atsuktoje jos pusėje tėra vos kelios nedidelės dėmės, nors maksimalaus Saulės aktyvumo metais jų paprastai yra labai daug, sakoma pranešime.

Mokslininkus stebina toks žemas šiuo metu stebimas Saulės aktyvumas: daugelis jų net ima spėlioti, ar NASA paprasčiausiai nesuklydo prognozuodama šio Saulės ciklo raidą. Tačiau NASA Goddardo kosminių skrydžių centro heliofizikas Deanas Pesnellis siūlo kitokį paaiškinimą. „Tai iš tiesų Saulės aktyvumo maksimumas, tačiau dėl dvigubos aktyvumo viršūnės jis atrodo kitaip nei mes tikėjomės išvysti“, – sakė jis.

Pasak D. Pesnellio, du paskutinieji Saulės aktyvumo ciklai, kurių maksimali fazė buvo pasiekta maždaug 1989 ir 2001 m., turėjo ne vieną, bet dvi aktyvumo viršūnes. Mūsų žvaigždės aktyvumas tada iš pradžių didėjo, po to sumažėjo, tada vėl šoktelėjo, taip sudarydamas savotišką mažąjį ciklą, kuris truko apie 2 metus.

Lygiai tas pats galbūt vyksta ir šiuo metu, sako mokslininkas. Dėmių skaičius Saulėje šoktelėjo 2011 metais ir sumažėjo 2012-aisiais.

D. Pesnellis tikisi, kad šiais metais Saulės aktyvumas vėl ims didėti: jo teigimu, kita tariamo mažojo Saulės ciklo viršūnė bus pasiekta 2013 m. ir galbūt tęsis iki 2014 m., sakoma pranešime. Mokslininkas teigia pastebėjęs dabartinio 24-ojo Saulės ciklo panašumą su 14 ciklu, kuris pirmąjį XX a. dešimtmetį taip pat išsiskyrė dviguba aktyvumo viršūne. Jei šiedu ciklai bus labai panašūs, tai reikš, kad „viena viršūnė bus pasiekta 2013-ųjų pabaigoje, o kita – 2015 metais“, – aiškino mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(34)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: