Aplink Paukščių taką – tūkstančiai iš mūsų galaktikos išmestų juodųjų bedugnių  (2)

Aplink didingąją mūsų Paukščių tako galaktiką klaidžioja iki 2000 nuskurusių, nušiurusių iš galaktikos išsviestų juodųjų bedugnių – bent jau taip prognozuoja naujas kompiuterinis modelis, kuris vertino, kaip mūsų galaktika augo per susidūrimus su smulkesnėmis žvaigždžių sankaupomis, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teorija byloja, kad kiekvienos galaktikos centre turėtų būti po juodąją bedugnę. O galaktikoms jungiantis, susijungia ir juodosios bedugnės, iš kurių susidaro supermasyvios juodosios bedugnės, kurių masė milijonus kartų viršija mūsų Saulės masę.

Tačiau, susidūrus juodosioms bedugnėms, per kosmoso erdvę nuvilnija gravitacinės bangos, kurios naują juodųjų bedugnių darinį gali išsviesti iš gimtosios galaktikos.

Kalifornijos universiteto Santa Kruze (JAV) mokslininkai Valerijus Raškovas ir Piero Madau atliko kompiuterinius modeliavimus, po kurių paaiškėjo, kad Paukščių tako pakraščiuose yra nuo 70 iki 2000 tokių ištremtų juodųjų bedugnių – tikslus jų skaičius priklauso nuo susidūrusių objektų savybių.

Kai kurios juodosios bedugnės visiškai vienišos, o kai kurias iš jų gali lydėti viena-kita ištikima žvaigždė ir tamsiosios medžiagos sankaupos, sakė Harvardo universiteto astronomas Avi Loebas, siūlęs panašią idėją. Nors tokie ištremtų žvaigždžių spiečiai blankūs, dabarties arba ateities teleskopais jie turėtų būti įžiūrimi. O jei juos pavyktų atrasti, turėtume daugiau sužinoti apie juodųjų bedugnių augimo pradžią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (2)