Kaip dauginasi 7 lytis turintis organizmas „Tetrahymena thermophila“?  (1)

Mokslininkai 50 metų negalėjo suprasti, kaip dauginasi vienaląstis organizmas Tetrahymena thermophila, mat jis turi 7 lytis ir gali daugintis 21 kombinacija. Tiesa, dalytis savarankiškai šie vienaląsčiai nesugeba. Atėjus reprodukcijos laikui, šis vienaląstis turi susilieti su bet kuriuo kitu T. thermophila, tačiau partneris turi būti vienos iš šešių kitų lyčių. Bet kai toks didelis pasirinkimas, kaip ląstelės apsisprendžia, kuri iš šešių lyčių palikuonims yra tinkamiausia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo rezultatai publikuoti žurnalo „PLOS Biology“ šios savaitės numeryje. Tyrimo autoriai – Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje, Kinijos mokslų akademijos ir Kreigo Venterio instituto (The J. Craig Venter Institute) mokslininkai, atskleidę pusšimtį metų kolegas gluminusi mįslingą dauginimosi fenomeną. Pasirodo, su „tėvų“ lytimi šių vienaląsčių reprodukcija niekaip nesusijusi – palikuonių lytis parenkama, galima sakyti, atsitiktinai.

Organizmas turi du skirtingus branduolius: bakteriogeninį branduolį, kuris tarnauja kaip palikuonims perduotinos genetinės informacijos rezervuaras, ir somatinį branduolį, kuris išpildo genus. Kiekvienoje ląstelėje bakteriogeninis branduolys turi po keletą nepilnų genetinės informacijos rinkinių – kiekvienas iš jų skirtas kuriai nors iš lyčių.

Per apvaisinimą naujieji bakteriogeninis ir somatinis branduoliai susiformuoja iš abiejų motininių ląstelių atneštos genetinės informacijos. Palikuonių somatiniuose branduoliuose nepilnos genų poros iš bakteriogeninių branduolių susilieja ir sudaro vieną pilną genų porą, o nereikalingus genetinius likučius sunaikina.

„Viskas vyksta absoliučiai atsitiktinai, – aiškina T. thermophila ląsteles daugiau kaip 50 metų tyrinėjantis Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje profesorius Eduardas Orijasas (Eduardo Orias). – Kaip ruletėje su šešiais langeliais. Į kurį iš jų įriedės rutuliukas, tas ir bus. Gali nutikti ir taip, kad šioje „ruletėje" iškris toks pat dauginimosi tipas, koks būdingas ir motininėms ląstelėms, tačiau tai – visiškai atsitiktinis dalykas. Ši dauginimosi sistema yra neįtikėtina!“

T.thermopila vienaląsčių tyrimai gali suteikti labai svarbios informacijos būsimiems biomediciniams tyrimams, kadangi šie vienaląsčiai genų turi panašiai tiek, kiek ir žmogus. Daugelis genų turi šiokių tokių sekos ir funkcinių panašumų su žmogiškuoju genomu. Perpratę šiuos reprodukcinius procesus, gautą informaciją tyrėjai tikisi pritaikyti medicinos srityje, taip pat ir ieškant vėžio gydymo būdų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(0)
(0)

Komentarai (1)