Stephenas Hawkingas: „Jei Dievas sukūrė visatą, ką jis veikė iki tol?“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Unikali durnaropė 2013-04-28 00:54
Atvirai? Filosofiniu požiūriu esu pakankamai lankstus, bet kai ateina komentatorius ir pradeda dergtis ant mokslininkų, kai pradeda išsipisinėti - tai nesistebėk, ponuli, kad sulauki atitinkamos reakcijos atitinkamu stiliumi. p.s. dgs. galininkas - „vertybes“, o ne vertybIAs.
Radis 2013-04-28 03:11
Yra paprasta lietuviska patarle: duok kvailiui kelia!!! jai neturi ka pasakyti patylek protingesnis atrodysi, o gal dar prie e (su taskeliu), z (su varnele) prisikabink? matosi tamsteles isilavinimas ir tokie zodeliai kaip isipi.... viska pasako.... po daug daug meteliu kai igausi gyvenimo patirties permastysi savo vertybias si pokalbi atsimink, tada gal suprasi ...... tema baigta.
kionig 2013-04-28 03:41
O, čia jau kaip kam, vėlgi kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Vieni gali jį neigti, kiti - ne, treti jo nehiperbolizuoja, nemistifikuoja tiesiog laiko tam tikra abstrakcija.
Fobus 2013-04-28 07:02
Žinoma, vėliau yra ir įstatymas melstis viešai, skleisti dievo, atrodo lyg prieštaravimas, bet ką aš žinau, aš tik piktas ateistas... Tai va, štai kokį pasaulį martech norėtų matyti. Ir lai jis nesitiki, kad aš ar kiti jam pritars ar gerbs jį.
Fobus 2013-04-28 07:15
, vadinasi turi ir įrodinėti. Atrodo, kad pats suvoki, bet religinis programavimas neleidžia to pasakyti, todėl ir bandai racionalizuoti. Taip, astrologija irgi bando pažinti pasaulį pagal iš anksto nustatytas taisykles. O gal tiki ir astrologija? Net prieštaravimą sugebėjai pasakyti: Panašius ir mokslo tikslai pažinti ir suprasti aplinka pagal iš anksto nustatytas taisykles. ------ ir iškart kitas sakinnys ---- Tik moksle nėra išankstiniu postulatu. Ar tu pats perskaitai, tai ką rašai? Tai va, tau šiaudas - ar tu tiesiog trolini?
mobilunkas 2013-04-28 08:26
jei kinai mano laptopa pagamino 2011 metais, tai ka jie veike iki to??? geras filmukas rusu kalba apie tikejima ir ne, tik pusantros minutes http://www.youtube.com/watch?v=XStktIPXzGU
sielinas 2013-04-28 08:46
Tai gal protingų kinų nebuvo iki to.
martech 2013-04-28 10:25
perro, gerai rašai! ☺ Manau nesupratai, iki galo, pagal įstatymo komentarus. Pasilik sau: pritarimą, pagarbą kokią siūlai.
vyge 2013-04-28 10:56
Įst. 5 9-11: Jiems nesilenksi ir jų negarbinsi, nes aš, VIEŠPATS, tavo Dievas, esu pavydus Dievas, skiriantis bausmę už tėvų kaltę vaikams – trečiajai ir ketvirtajai kartai tų, kurie mane atmeta, 10 bet rodantis ištikimą meilę iki tūkstantosios kartos tiems, kurie mane myli ir laikosi mano įsakymų. Šiaip jau kaip aš tai suprantu, jei kažkoks žmogelis labai myli dievą ir laikosi jo įstatymų, tai dievas rodys ištikimą meilę visiems jo palikuonims iki tūkstantosios kartos... Aš čia taip primečiau kad nuo jėzaus atsiradimo tai yra ~2000 metų mes esam kokia tai 100 karta, na plius minus kad ir 20 kartų, nors paklaida tikrai mažesnė. Tai iš esmės jei tarp jūsų protėvių buvo nors vienas jėzum tikintis žmogelis, galit būt ramūs ir pamiršt visokius tikėjimus Įdomu kurią taisyklę dievulis taiko jei tarp tų tūkstančio kartų atsiranda nuodėmingas veikėjas - ar tą pagal kuria keturias kitas kartas nubaus? Jei taip tai po to kai tuos keturius nelaimėlius baigs kankit ar vėl grįš prie ištikimos meilės jų palikuonims (nes tarkim jog tas tūkstantis kartų kuriem jis meilę pažadėjo dar nesibaigė)? Ech tas dievulis, kartais kyla įtarimas jog krūvą viena kitai prieštaraujančių taisyklių prisigalvojo vien tam kad galėtų elgtis kaip nori...
LinasM 2013-04-28 11:04
Aš tai nesuprantu, kodėl keli religingi žmonės atėję čia bando ginčytis. Čia juk ne tikinčiųjų puslapis, o technologijų ir mokslo. Nors asmeniškai įdomu paskaitinėt visokius argumentus, bet kai oponentas pradeda rašyt "šitą praleisiu... šitą praleisiu" tai supranti, kad visa tai tik vargina. Taigi koks tikslas? Arba kodėl kai kuriems tikintiesiems atrodo jog galima negerbti gimtosios kalbos, kaip tai veidmainiškai atrodo. Kodėl tamstos tikintieji pradeda grasinimais ir perspėjimais kitaip manančiuosius? Po to apsimesti aukomis, kad juos puola ir smerkia. Pats mušu pats rėkiu?
Fobus 2013-04-28 12:10
Problema yra ta, kad pažiūros nėra izoliuotos, tu veiki remdamasis savo pažiūromis. Kaip sakiau, kol jos tik tavo galvoje, aš, nors ir negerbiu jų, nieko tokio. Bet tu jomis remiesi eidamas balsuoti, įtikinėdamas kitus. Mes dabar debatuojame tik apie pagrindus. O kas būtų jei tema - abortai, narkotikų legalizavimas, gėjų teisės, lytinis švietimas, politika? Aš nurodau tau tyrimus, statistikas, kaip konkretus problemos sprendimo planas paveiktų problemą, o tu sakai ne - mano biblijoje parašyta kitaip, aš tikiu, todėl aš prieš tai.
Swift RR 2013-04-28 16:54
Mokslas atgyveno savo, atsirėmė į sieną Į "sieną" jis tikrai įsirėmė su savo genų inžinerija ir maisto pramone. Mesiu keletą akmenukų į "mokslo pusę", kas nenorit- neskaitykit. Kada religija pernelyg įsigalėjo ji įgavo atvirkščią efektą, nors ji buvo sukurta žmogaus, ir tikslingai: padėti atrasti save, ir tyrinėti savo vidų. Su mokslu tas pats, tik jis tyrinėja ne žmogaus vidų o visą pasaulį. Įstabūs XX a. laimėjimai pasiliko daugelio galvose. Tai buvo pasiekta įdededant begalinį triūsą, bet visgi... žmogus ne robotas. Mokslas tobulina tik viską kas užčiuopiama- materialius daiktus, o į žmogaus vidų neatsižvelgiama. Žmogus iš asmenybės tarsi tampa beveidžiu mokslinių technologijų vartotoju iki mirties. Mes savo sukurtas technologijas naudojame neteisingai. Kaip pavyzdžiui mes su tobulesnėmis technologijomis sukuriame blogesnes mašinas, nei prieš 25 metus, turėdami tubulesnę techniką nesugebame vėl nuskristi į mėnulį. Visai tai dvasinės tuštumos padarinys. Mokslas ir toliau gali kurti ir tobulinti technologijas, bet tai prie gero neprives, liksime tame pačiame taške, o gal net regresuosime.(Kas geriau: ar kai vaikas skaito "senovinę" knygą, ar žaidžia beprasmius žaidimus per krūtą naujovišką PC? Kas duoda daugiau naudos? ir tt. ir pan.) XXI amžiaus visuomenės(bendrai paėmus) bukėjimas savo baisumu pranoks visus XX a. karo žiaurumus.
Arthuras 2013-04-28 17:10
Ir vėl kvepia nusišnekėjimais apie visokius "stebuklingus" vidinius pasaulius. Oi, tikrai ne mokslas kaltas, kad visuomenė durna. O to durnumo galima rasti daug priežasčių. P.S. daugiau piliečių rimtai studijuotų mokslus, mažiau durnos visuomenės turėtumėm.
Fobus 2013-04-28 17:34
Nemanau, ir pirma todėl, kad moterys pagaliau pasieks išsilavinimo laisvę (vėl, ačiū tau religija!!!). Antra, baimė dėl ateinančių kartų bukėjimo yra nuolat. Skaičiau tekstus apie, kaip 19 a. intelektualai (harvardo prezidentas), 17 a. amerikos kolonizatoriai išreiskia pasipiktinimą jaunųjų kartų intelektiniais sugebėjimais, taip pat romos laikų, iš šumero. Taip atrodė visada. Kas kitaip su informacinių technologijų amžiumi bus, tai kad keisis pobūdis. Reikės mažiau įsiminti, bet reikės geriau apibendrinti ir geresnes išvadas daryti (dar vienas minusas religijai), mums reikės daugiau sprendimų priiminėti, nes daugiau visa kita galės pakeisti kompiuteriai.
faktas 2013-04-28 18:23
Jei dievas būtų, mus, bepročius ateistus, jau seniai būtų numarinęs. Daug dievų buvo sukurti, kad paaiškintų daug reiškinių. Vienas dievas buvo sukurtas tuo pat metu, kai atsirado imperialistinis valdymas. Nagrinėjant žmonijos evoliucijos raidą, galima nagrinėti ir dievo evoliuciją.
cluendo 2013-04-28 18:49
Dievas zmonese buvo turbut nuo pat ju atsiradimo. Nereikia maisyti religijos ir dievo. Religijos (visos) tai yra zmoniu raidos palikimas, tesiantis iki dabar. Reikia pagalvoti pirma kodel religijos egzistuoja? Kodel zmonems to reikia? Ar reikia? Manau kad reikia:) O del Dievo tai cia dar atskira, bet susieta tema. Hawkings tai naudojasi paprastais triukais. Jis yra zinomas zmogus, paneigs religija Dieva ir jis busi visose antrastese ir visi komentuos:) Bet cia nesigilinkim. Religijos yra ne visiems - zmogus pagal savo inteleto lygi religija skirtingai supranta - cia normalu. Jei visi zmones suprastu religija kaip tie "intelektualai" tada religiju gal ir nereiketu. Religija = pagrindiniai gyvenimo morales principai kurie yra privalomi visiems. Kas ju nesilaiko arba nukrypsta tas gauna atoveiksmi atitinkama. Sie dalykai jau yra empiriskai patikrinti per tukstancius metu. Cia analogas labai primityvus: vaziuok per gatve mieste neisilaikydamas taisykliu jokiu - gausi atoveiksmi
martech 2013-04-28 18:55
LinasM'ai, Tu taip pat turi laisvę rinktis ką ir kaip veikti. Tu veiki remdamasis savo pažiūromis. Tai gal problema yra tavyje? Ar visi individai nėra lygūs pagal tave?
sielinas 2013-04-28 19:02
Kai nežinai ką atsakyt geriau praignoruot muahahaha..
cluendo 2013-04-28 19:24
Siaip pamastymui. Gal nesusieta su religija labai. Bet klausykit. Paimkim pvz Evoliucija: gerai pamascius evoliucijos tikslas yra forsuoti viso kas gyva prisitaikyma prie aplinkos ir tobuleti. Nuo mikrobu iki zmogaus. Evoliucija pati yra "uzprogramuota" kad gerintu tai kas jau yra. Kur tai veda? Veda i tobuluma. O tubulumas ir yra Dievas. Ka religijos ir bando pasakyti akliems! Neigti religija yra taspats kas neigti savo teva ir motina. Jie tave augino moke dave tau pagrinda o poto tu pasakai: "taigi cia as viska padariau"
Fobus 2013-04-28 19:24
Religija - nėra lygu moralė. Net priešingai, religijose pilna amoralių dalykų