Ar įmanoma savo balsu susprogdinti stiklą? (Video)  (4)

Prieš mėginant pacypauti aukščiausiomis įmanomomis savo balso natomis, verta įsidėmėti, jog vargu ar jūsų kakarinėje slypi tiek galios, kad ja išmaltumėte kambario langus. Visgi daužyti stiklus balsu – nieko stebuklingo. Tai prieš "Discovery Channel" filmavimo kameras yra įrodęs roko dainininkas Džeimis Vendera (Jamie Vendera).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikos dėsniai neprieštarauja teiginiui, kad žmogaus balsas – skambantis reikiamu dažniu ir reikiamu stiprumu balsas – gali suskaldyti ar sudaužyti stiklą. Mat visi žinomi daiktai pasižymi savitu natūraliuoju dažniu – dažniu, kuriuo daiktas vibruoja. Skimbtelėjus šakute į vyno taurę, pasigirs garsas, kuris yra ne kas kita, o natūrali vyno taurės stiklo vibracija.

Priversti vibruoti stiklą įmanoma ir žmogaus balsu. Čia suveikia plačiai paplitęs fizikinis reiškinys – rezonansas: vokalisto balsas išjudina šalia esančias oro daleles, kurios bloškiasi į stiklą akiai nematomomis bangomis ir vibraciją perduoda stiklo dalelėms. Vokalisto balsą pastiprinus, garso bangos taip pat įgauna daugiau galios. Jei balsu išgaunamas garsas bus pakankamai stiprus, stiklas gali pradėti vibruoti taip stipriai, jog sutrūkinės ar net sprogs.

Žinoma, kad pavyktų išgauti tokį dramatišką efektą, sąlygos turi būti nepriekaištingos. Dainininkui kur kas paprasčiau sudaužyti stiklą balsu bus tada, jei bus mėginama balsu skaldyti ne storą langų stiklą, o, pavyzdžiui, trapesnes vyno taures, kurios pagamintos iš kur kas plonesnio stiklo.

Šiaip ar taip, pragaištingas dainininko balso poveikis stiklui bent sykį jau yra demonstruotas ir užfiksuotas. 2005 m. "Discovery Channel" serialo "Myth Bursters" paprašytas roko dainininkas Dž. Vendera galingu savo balsu sprogdino vyno taures (nors pirmoji dužo tikrai ne iš pirmo karto). Visgi vokalistas stiklą aižė natūraliu savo balsu – be jokių mikrofonų ar kitų gudrybių.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(1)

Komentarai (4)