Pastebėtas itin reto baltojo kuprotojo banginio jauniklis  (0)

Palei Australijos krantus pastebėtas itin retas baltasis kuprotasis banginis. Iki 2011 m. buvo manoma, kad šis egzempliorius yra vienintelis pasaulyje. Tačiau tąsyk jis buvo pastebėtas su jaunikliu. Ir jauniklis, ir suaugęs individas buvo pastebėti ir šį mėnesį – šįkart jie plaukė atskirai. Banginiai iš maitinimosi teritorijų prie Antarktidos traukė į šiaurę, Didžiojo barjerinio rifo link.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą sykį baltasis kuprotasis banginis buvo pastebėtas 1991 m. prie Bairono įlankos, labiausiai į rytus nutolusiame Australijos žemyno taške. Mokslininkai pastebėtą individą pavadino aborigenų kalbos žodžiu "Migalu" (angl. – migaloo), kuris Kvinslendo aborigenų bendruomenėse paprastai reiškia "baltas bičas".

Tik 2004 m. Pietinio Kryžiaus universiteto Banginių tyrimų centro mokslininkams pavyko sugauti šios retos banginių rūšies individo odos išnarą. Tyrėjai išanalizavo odos DNR ir nustatė buvusio odos savininko lytį bei genomą. Tikimasi, kad tai mokslininkus įgalins išsiaiškinti, kurioms kitų banginių rūšims jie galėtų būti artimiausi genetiškai.

Iki 2011 m. buvo manoma, kad Migalu yra vienintelis toks banginis pasaulyje, tačiau 2011 m. jis buvo pastebėtas su tokios pat pigmentacijos odos jaunikliu. Dar sykį jauniklis pastebėtas šį mėnesį – jis keturių banginių grupėje plaukė į šiaurę nuo Naujojo Pietų Velso. Tą pačią dieną buvo pastebėtas ir senasis gerasis Migalu – gerokai toliau į šiaurę, lėtai plaukiantis su kita 6 banginių grupe.

Atsižvelgiant į tai, kad baltieji kuprotieji banginiai yra nepaprastai reti, stebėtas jauniklis (neoficialiai jis vadinamas Migalu Jaunesniuoju) yra puiki žinia – visai nesvarbu, ar jis Migalu palikuonis, ar visai kitos banginių poros atžala.

Australijos vandenyse visi kuprotieji banginiai yra saugomi. Banginių stebėjimo laiveliams leidžiama plaukti ne greičiau nei 6 mazgai ir ne arčiau kaip 100 metrų nuo suaugusiojo kuprotojo banginio ir ne arčiau kaip 300 metrų nuo suaugusiojo kuprotojo banginio su jaunikliu.

Migalu yra skirta ypatinga apsauga: jokiai vandens transporto priemonei (įskaitant greitaeigius katerius) negalima prie jo priplaukti arčiau nei 500 metrų, o orlaiviai negali skristi arčiau nei per 2000 metrų. Šių taisyklių pažeidėjams nusižengimas atsieis 15,3 tūkst. JAV dolerio. Ar analogiška apsauga bus suteikta ir Migalu Jaunesniajam, kol kas nežinia), pastebi "News.discovery.com".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)