2013 m. Saulės aktyvumo viršūnė – žemiausia per 100 metų (Video)  (0)

Nors Saulė šiuo metu yra pasiekusi aukščiausią savo 11 metų aktyvumo ciklo fazę, ji yra kaip niekada rami, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jų, šių metų maksimalaus Saulės aktyvumo viršūnė iš visko sprendžiant bus pati žemiausia per 100 praėjusių metų, o kito Saulės ciklo maksimumas gali būti dar silpnesnis, skelbia „Space.com“.

„Tai silpniausias maksimumas per visą kosminės eros laikotarpį“, – pareiškė NASA Marshallo kosminių skrydžių centro atstovas Davidas Hathawayus. Maksimalios Saulės aktyvumo fazės metu joje išauga dėmių skaičius. Šie tamsūs regionai mūsų žvaigždės paviršiuje, manoma, susidaro dėl Saulės plazmos ir jos magnetinio lauko sąveikos. Tamsiosios dėmės yra Saulės žybsnių ir plazmos pliūpsnių epicentrai. Į kosminę erdvę išmestas plazmos debesis, priartėjęs prie Žemės, gali sukelti stiprias magnetines audras, sutrikdyti palydovų funkcionavimą, radijo ryšio sistemas ir net elektros tinklų įrangą.

Maždaug kas 11 metų Saulė pradeda naują savo aktyvumo ciklą, kuriuos apibrėžia tamsųjų dėmių kiekio didėjimas arba mažėjimas. Dabartinis 24 Saulės ciklas didžiausio savo aktyvumo fazę turėjo pasiekti 2013 metais. Tačiau šiemet Saulės paviršiuje yra mažiau dėmių, nei buvo per kelių pastarųjų ciklų maksimalią fazę.

Pasak heliofiziko Giuliano de Toma iš Didelio aukščio observatorijos Kolorado valstijoje, Saulės dėmės, atsirandančios ramios didžiausio aktyvumo fazės metu, yra tokio pat ryškumo ir fiksuojamos tose pat vietose, kaip ir tos, kurios buvo stebimos per kur kas galingesnius kitų ciklų maksimumo laikotarpius. „Tiesiog dėmių yra mažiau, bet tai normalu, - sakė jis. - Būtent dėl to silpni ciklai vadinami silpnais.“

Ramaus maksimumo periodas Saulėje leidžia mokslininkams patikrinti savo žinias apie Saulėje vykstančius procesus ir patikslinti savo prognozes apie būsimųjų Saulės ciklų intensyvumą, sakoma pranešime. Šiuo metu manoma, kad naujas Saulės ciklas bus dar silpnesnis už dabartinį.

Pasak mokslininkų, nedidelis dabartinio 24 ciklo aukščiausios fazės aktyvumas atitinka per pastarąjį šimtmetį stebėtų ciklų ypatumus. Nors specialistai nežino, kas lemia tokius Saulės ciklų dėsningumus, tačiau pastebi, kad silpni ciklai taip pat buvo stebimi XIX a. ir XX a. pradžioje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: