Pasiūlyta nauja „amžino“ duomenų saugojimo technologija  (6)

Southampton universiteto mokslininkai pademonstravo naujos kartos duomenų įrašymo procesą į kvarcinį stiklą, kuris turi ypatingą nanostruktūrą. Pats įrašymas buvo vykdomas, pasitelkiant femtosekundinį lazerį, o pačią technologiją specialistai pakrikštijo „5D įrašymu“ – informacijos buvimo vieta įvertinama ne tik buvimu erdvėje, tačiau ir jos forma bei orientacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5D įrašymo technologijos dėka kvarciniame stikle patalpintos informacijos tankis yra maždaug 7 000 kartų didesnis, nei dviejų sluoksnių Blu-Ray optiniame diske, taigi naujas įrašymo būdas leidžia pasiekti net 360 TB talpą, esant tiems patiems matmenims, patikslina žurnalistai iš puslapio TG Daily. Negana terminis tokių kaupiklių stabilumo lygis siekia 1000°C, tad šie jau praminti savotiškais „Supermeno kristalais“.

Vis tik didžiausią susidomėjimą kelia ne tiek minėto metodo ir medžiagos talpumo potencialas, kiek galimybė labai ilga laikotarpį saugoti įrašytą informaciją. Remiantis profesoriaus Peter Kazansky, vieno iš tyrime dalyvaujančių tyrėjų grupės vadovų, teigimu, minėta technologija leidžia sukurti tokius patikimus kaupiklius, jog informacija juose gali pergyventi visą žmonių civilizaciją. Tai reiškia, kad tokiu būdu įrašyta informacija gali išlikti nepakitusi milijonus metų, tačiau esant būtinybei, duomenys gali būti perrašyti, pasitelkiant tą patį femtosekundinį lazerį.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(12)
(0)
(2)

Komentarai (6)