Šikšnosparniai pateles vilioja sudėtingomis serenadomis  (0)

Nors banginiai, gibonai ir net pelės sugeba savitai dainuoti, įprastai žinduoliai nėra pajėgūs išdainuoti tokios sudėtingos kompozicijos melodijas, kaip gali paukščiai. Tačiau šikšnosparniai pasirodė besantys išimtis šiai taisyklei, ir gali sugeneruoti garsus, savo savybėmis panašius į paukščių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie žinduoliai, žinomi dėl savo orientavimosi pasikliaujant klausa, o ne rega, taip pat ypatingi ir tuo, jog partnerius vilioja ne spalvotomis plunksnomis, ar kitais išvaizdos elementais, tačiau „dainavimu“. Per trejų metų laikotarpį Teksaso A&M universiteto biologijos profesorius Mike Smothermanas įrašinėjo tūkstančių buldoginių šikšnosparnių, lakiojančių po universiteto futbolo stadioną, šauksmus ir 'dainas'. Jis atrado, jog šikšnosparnių patinai gali gana kūrybingai atkurti serenadas, turėdami skirtingus individualius 'dainavimo' stilius. Viliojančias giesmes traukiančių šikšnosparnių sintaksę sudaro skirtingų tipų frazės ir skiemenys. Juos šie žinduoliai gali pakeisti, priklausomai nuo socialinio konteksto, tai kurdami skirtingus stilius.

Norėdamas suvilioti patelę šikšnosparnis turi veikti greitai. Praskrisdamas šikšnosparnis savo daina atkreipti patelės dėmesį privalo per vieną dešimtąją sekundės, patelei pro jį skriejant 9 metrų per sekundę greičiu. Jei pastaroji nusprendžia prisijungti prie patino, šis paįvairina savo dainą, kad pakankamai ilgai išlaikytų patelės dėmesį.

Deja, tačiau romantiškų duetų šikšnosparniai negali atlikti – dainavimas išskirtinai tik šikšnosparnių patinų savybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)