Budistų vienuoliai pereina į naują religiją – vartotojiškumą (Video)  (12)

Liepos 24-oji, tai diena, kada žymima Wan Khao Phansa – budistų gavėnios pradžia, kada daugelis vienuolių Tailande traukia į šventyklas trims mėnesiams medituoti, mokytis ir atsiriboti nuo materialaus pasaulio, rašo qz.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo laikotarpiu itin išryškėja skirtumas tarp pačių vienuolių – tų, kuriems svarbios materialios vertybės, ir tų, kuriems ne.

Praėjusį mėnesį, internete pasirodė nuotraukų, kuriose šeši Tailando vienuoliai JAV perka prabangius išmaniuosius telefonus, bei kitas prabangos prekes. Taip pat, kaip rašo naujienų portalas qz.com, yra sulaukiama iš vietinių gyventojų skundų dėl vienuolių įpročio važinėtis prabangiais automobiliai.

Gegužę internete paplito vaizdo įrašas, kuriame vienuolis skraido privačiu lėktuvu. Tai paskatino Tailando valdžios institucijas pradėti tyrimą. Tame pačiame vaizdo įraše rodomas vienuolis, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, turi apie 1 mlrd. Tailando batų (t.y. 32 milijonų dolerių) turto ir 41 banko sąskaitas.

Dėl pastarųjų įvykių nerimaujama, kad labiausiai paplitusi religija Tailande - Theravada budizmas praras aktualumą ir gali kelti grėsmę vienuolių autoritetui tailandiečių visuomenėje.

„Vartotojiškumas šiuo metu yra tailandiečių religija, – teigė vienas iš labiausiai gerbiamų visuomenėje vienuolių Phra‘as Paisan‘as Visalo‘as. – Praeityje, kiekvieną šventinę dieną žmonės eidavo į šventyklas, dabar – eina apsipirkinėti“.

Manoma, kad su tuo susijęs ir kylantis tailandiečių pragyvenimo lygis. Prognozuojama, kad apie 19 proc. tailandiečių iki 2017 metų pajamos sieks 20 tūkst. JAV dolerių, kai 2002 metais tokias pajamas turėjo tik 2,2 proc. visuomenės.

Kita vertus, tokiais būdais tailandiečių vienuoliai savo įpročiu pirkti, budizmą „priartina” prie daugumos visuomenės įpročių, be to vartotojiškumas skatina ekonomiką. Mažmeninės prekybos verslas, tiekiantis produktus vienuoliams, vertas apie 10 mlrd. batų (arba 320 mln. JAV dolerių). Ženklas, kad auga vienuolių vartotojiškumas yra ir tai, kad parduotuvė, esanti Bankoko pakraštyje, pavadinimu „Prekės vienuoliams“ jau tikisi rasti investuotojų. Kitas pavyzdys, pasaulyje žinomas prekybos tinklas „Carrefour“ siūlo taip pat ir religinius drabužius, žvakes, Budos statuleles, galima įsigyti net altorių.

Akivaizdu, kad vienuoliai tampa tokie pat vartotojai, kaip ir eiliniai piliečiai. Praėjusių metų pabaigoje, kaip skaičiuojama, Tailande gyveno apie 300 tūkst. vienuolių ir jų skaičius paaugo 60 tūkst. Kai tuo tarpu Tailande, kaip skaičiuojama, gyvena 66 mln. gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(11)
(0)
(1)

Komentarai (12)