Budizmo praktika praverčia ir rinkos ekonomikoje: patarimai kaip susikaupti šiuolaikiniam darbuotojui  (0)

Šiandien darbo vietose pilna trukdžių ir streso – ir padėtis vis blogėja. Vis sunkiau rasti laiko susitelkti, planuoti strategiją ar suteikti savo kolegoms ar pavaldiniams netrukdomą dėmesį, rašo „Financial Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenuostabu, kad daugelis žmonių norėtų darbovietės chaose išlikti ramūs. Jiems išeitimi gali tapti technika, vadinama atidumu (angl. mindfulness). Vis daugiau įvairių organizacijų, kaip „Google“, „Apple“, „General Mills“ ir Londono metro, naudoja šį metodą, kuris padeda kolektyvui tapti labiau atsipalaidavusiam bei produktyvesniam.

Iš budizmo kilęs atidumas išmoko sutelkti visą dėmesį į esamuoju momentu patiriamą akimirką. Ši technika apima tokias koncepcijas kaip atidus realybės pajautimas, susitelkimas į dabartį bei išankstinio nusistatymo remiantis nuomonėmis sustabdymas.

Pastaruoju metu šia technika susidomėjo Vakarų pasaulio verslas. Darbuotojai, kurie praktikuoja atidų meditavimą teigia, kad jis padeda visur: gerina komandos darbą bei santykius ir mažina stresą bei nerimą.

Šis metodas netgi buvo šiemet pristatytas Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Pasak specialistų, žmonės dažnai daro kelias užduotis vienu metu, žongliruoja keliais projektais bei užsiima papildomais dalykais. Naudojant atidumo technologiją užduočiai yra skiriama 100 proc. dėmesio. Tai didina žmonių efektyvumą bei įkvėpimą ir gerina bendravimą su klientais bei kolegomis.

Psichologė Elisabeth Marx teigia, kad šis metodas sulaiko nuo skubotų sprendimų priėmimo bei skatina būti atviresniems, pastebėti daugiau įvairesnės informacijos. Jis taip pat labai naudingas stiprinant lyderių ir lyderių komandų atsparumą.

Be to, atidumas turi ir mokslinį pagrindą. Kai žmogus praktikuoja atidumą, pasikeičia jo smegenų veikimo būdas. Pavyzdžiui, jis nuramina tą smegenų dalį, kuri kontroliuoja atsaką į stresą.

Pasak Oksfordo profesoriaus Marko Williamso, žmonės, kurie yra atidus, įprastai supranta, kad gali rinktis, kaip elgtis. Atidumas padeda labiau įsijausti į darbą, atlikti jį produktyviau bei sumažina streso lygį.

Stengiantis tapti atidžiam reikia sėdėti ant kėdės, padėti kojas ant žemės ir klausytis garsų aplink. Reikia juos pripažinti ir tada judėti toliau. Tada judi į savo protą ir klausaisi savo minčių, su jomis susipažįsti ir tada galvoji apie savo kvėpavimą. Kol pajauti, kad atsiduri centre.

Tačiau tokio proceso reikia tik pradžioje. Vėliau randami aplinkkeliai: pavyzdžiui, užtenka tik priliesti nykščiu smilių ir atsiduri centre.

„Green Mountain Coffee Roasters“ personalo atrankos vadovė Linda Kazanova teigė, 3 tūkst. iš 5.5 tūkst. jos samdinių naudoja šią techniką ir daugelis jų negali be jos pradėti ryto.

Kaip būti atidžiam

Janice Marturano iš „Institute for Mindful Leaderships“ pateikia keletą pratimų, kaip būti atidžiam. Visų pirma, reikia pradėti nuo dienos pradžios. Kiekvieną dieną vos pabudus, prieš šokdami iš lovos, trumpam atkreipkite dėmesį į savo kvėpavimo pojūčius.

Antra, reikia protingai išnaudoti perėjimus. Pavyzdžiui, kelias dienas važiuokite į darbą ar iš darbo išsijungę telefoną bei radiją. Kai atvyksite į vietą, keletą akimirkų pasėdėkite automobilyje ir atkreipkite dėmesį į savo kvėpavimą.

Taip pat nepamirškite galvoti apie tai, ką valgote. Leiskite sau šiek tiek pasimėgauti maistu, sutelkite dėmesį į jo skonį, kvapą bei spalvą.

Galų gale, kai įsijunginėja jūsų kompiuteris sėdėkite prie stalo ir galvokite kaip reaguoja jūsų kūnas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)