JAV geologai nusitaikė į praūžusios aukso karštligės atliekas: dabar tai tikras technologinis lobis  (4)

JAV ieško 15 retų cheminių elementų, kurie yra reikalingi mobiliųjų telefonų, televizorių ir hibridinių automobilių gamybai. Atrodo, kad amerikiečiai surado būdą, kaip įveikti kol kas nepakeičiamą šių elementų pasiūlą iš Kinijos, rašo „Sci-tech Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV praūžusi aukso karštinė, po savęs galėjo palikti retų elementų kalnus. Aukso, sidabro ir vario ieškotojai po savęs paliko kalnus uolienų. Praeityje tai buvo nereikalingos atliekos, o šiandien jos gali tapti pagrindinėmis medžiagomis, iš kurių galima pagaminti lengvesnius magnets, konstruoti spalvotus liečiamus ekranus ir judėjimo energiją surenkančius stabdžius hibridiniams automobiliams.

Kažkada Kinija iškasinėjo šiuos elementus, tačiau galiausiai jų kainos tapo politiniu ginklu. 2009 metais Kinija neodimio, reikalingo „Toyota Prius“ gamybai, kilogramą parduodavo už 15 JAV dolerių. 2011 metais toks pat kiekis jau kainavo 500 JAV dolerių. Lazerių gamyboje naudojamas disprozio oksidas per metus pabrango nuo 114 JAV dolerių iki 2,8 tūkst. JAV dolerių už kilogramą. Tuomet JAV vyriausybė paskelbė vietinių išteklių paiešką.

Geologai JAV tiria beveik visas kasybos aikšteles ir atliekų kalnuose ieško retųjų metalų. Kompanija „Molycorp“ apleistose šachtose tikisi surasti maždaug 20 tonų naudingųjų elementų, tarp kurių yra ir cerio oksidas, naudojamas teleskopų lęšių ir kitų stiklinių paviršių valymui.

Specialistų teigimu, šios paieškos pasitarnaus visai šaliai, kitu atveju, pasak leidinio, teks grįžti prie nespalvotų mobiliųjų telefonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(11)
(0)
(1)

Komentarai (4)