„Curiosity“ užfiksavo žiedinį Saulės užtemimą Marse  (2)

Marsą tyrinėjantis NASA marsaeigis „Curiosity“ užfiksavo iki šiol ryškiausias Saulės užtemimo nuotraukas kaimyninėje planetoje. Nuotraukose matyti, kaip didžiąją dalį Saulės disko uždengia palydovas Fobas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuos vaizdus marsaeigis užfiksavo rugpjūčio 17 dieną, skelbia Space.com. „Tai įvyko prieš pat Marso vidurdienį, o Fobas tuo metu buvo arčiausiai savo gimtosios planetos, – pastebi su „Curiosity“ dirbantis tyrėjas Markas Lemmonas. – Tai yra pilniausias Saulės užtemimas, kokį galima pamatyti Marse.“

Marsas turi du palydovus – Deimą ir Fobą. Pastarasis yra didesnis (jo skersmuo – apie 22 km), ir nors skrieja vos 6 tūkst. km atstumu nuo planetos, jis nėra pakankamai didelis, kad žiūrint iš Marso užstotų visą Saulės diską. Taigi kaimyninėje planetoje galima pamatyti tik dalinį Saulės užtemimą.

Palyginimui, Mėnulio skersmuo yra 3476 km, o jis skrieja vidutiniškai 384,4 tūkst. km atstumu nuo Žemės.

Mokslininkai mano, kad abu natūralūs Marso palydovai yra asteroidai, kuriuos kadaise „sučiupo“ raudonosios planetos trauka. Fobas planetą apskrieja per maždaug 8 valandas, o Deimas – vidutiniškai per 30 valandų.

Deimo skriejimo greitis didėja, o Fobo – mažėja. Mokslininkų manymu, Marso trauka veikiausiai sunaikins Fobą per artimiausius 10–15 mln. metų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: