Kas tai? Nepaaiškinamas Amazonėje rastas gyvis sutrikdė mokslininkus ir užminė jiems mįslę  (4)

Peru Amazonijoje atrasta keista gyva organinė tinklinė struktūra. O kas ji tokia, negali pasakyti net mokslininkai. Nematytą gyvį sudaro centrinė smailė, kurią juosia tinklo pavidalo tinklinė "tvorelė". Jį netoli Tambopatos tyrimų centro (Peru) kitapus vandeniui nepralaidžios medžiagos pastebėjo Džordžijos technologijų universiteto baigiamojo kurso studentas Trojus Aleksanderis (Troy Alexander). Netrukus vaikinas rado ir daugiau taip pat atrodančių gyvių. Įdomu tai, kad mokslininkai yra visiškai sutrikę ir nežino, koks tai gyvis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvius studentas nufotografavo ir tinklalapyje "Reddit" paprašė mokslininkų pagalbos identifikuojant šį maždaug 2 cm skersmens sutvėrimą, nes Tambopatos tyrimų centre to padaryti niekas nesugebėjo. Paties radinio autoriaus spėjimu, "šios struktūros viduje galbūt padėti kiaušiniai arba tai yra kažkokio sutvėrimo lėliukė". Makdžilo universiteto (McGill University) arachnologas (vorų tyrinėtojas) Chrisas Badlas (Chris Buddle) pareiškė, kad radinio identifikuoti negali nei jis, nei kuris nors iš jo kolegų. "Nė neįsivaizduoju, kas čia, - portalui "LiveScience.com" prisipažino Ch. Badlas. – Tai labai rimta ir žavinga mįslė." "Neturiu jokių idėjų, kas tai galėtų būti", - jam antrina Amerikos gamtos istorijos muziejaus Niujorke kuratorius-emeritas Normanas Platnikas (Norman Platnick). "Reddit" skaitytojai spėliojo, kad tai galbūt kokio nors drugio kokonas, o gal paini vorų kiaušinėlių gynybos sistema, galbūt netgi kurios nors rūšies grybų vaisiakūnis.
Jei paaiškėtų, kad tai – nauja rūšis, toks faktas labai stebinti neturėtų. Manoma, kad drėgnuosiuose Žemės atogrąžų miškuose egzistuoja milijonai dar neatrastų nariuotakojų rūšių. Nariuotakojai – rūšių skaičiumi gausiausias gyvūnų karalystės tipas, kurio atstovai turi kietą išorinį šarvą. Nariuotakojams priskiriami taip pat ir vabzdžiai bei voragyviai (vorai, erkės).

Reikia pavyzdžių? Panamos džiunglėse, maždaug Manhatano dydžio teritorijoje, buvo rasti 25 tūkst. vabzdžių, vorų ir kitų nariuotakojų rūšių, iš kurių 70 proc. mokslui buvo nežinomos. To paties tyrimo autoriai priėjo išvadą, kad kiekvienai žinduolių rūšiai egzistuoja po 300 nariuotakojų rūšių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(1)
(0)

Komentarai (4)