Bioninę koją amerikietis gali valdyti mintimis (Video)  (0)

Pirmą kartą Amerikos medikai sukūrė ir konkrečiam pacientui pritaikė bioninį kojos protezą, kuris valdomas mintimis. Po ilgų eksperimentų ir bandymų pripažinta, jog koja funkcionuoja patikimai ir kokybiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zacas Vawteris tapo pirmuoju amerikiečiu ne karo veteranu, kuris gavo bioninę koją. „Tai nuostabu, ji taip tinka, ji intuityvi, suteikia man energijos einant ir judant“, – pasakojo Z. Vawteris. 2009-aisiais Z. Vawteris prarado koją per motociklo avariją. Nauja bioninė koja leidžia jam lankstyti protezą per kelį ir čiurną. „Turbūt labiausiai sužavėjo, kai pirmą kartą lipau laiptais – tikrai nuostabu“, – džiaugėsi bioninės kojos savininkas.

Du svarbiausi nukirsti Z. Vawterio kojos nervai buvo prijungti prie kitų šlaunies raumenų. Taip nervinis signalas paverčiamas elektriniu ir užfiksuojamas jutikliais protezo viduje. Šie jutikliai duoda komandas protezo kompiuteriui ir varikliams.

Protezą ketverius metus kūrė Čikagos reabilitacijos instituto mokslininkai. Tyrimai buvo vykdomi už Jungtinių Valstijų kariuomenės pinigus, nes po karų Irake ir Afganistane tūkstančiai Amerikos karių prarado galūnes ir jiems reikia tokių modernių protezų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Saulius Masalskas
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)