Robotas-atletas mokosi bėgioti imituodamas žmogų (Video)  (8)

Mokslininkas iš Japonijos Ryuma Niiyama tobulina dvikojį robotą, kuris sugeba bėgti imituodamas žmogaus kojų judesius. Skirtingai nei šiuo metu egzistuojantys analogai, tokie kaip "Asimo", šio modelio autoriaus tikslas yra sukurti mechanizmą, kuris judrumu galėtų varžytis su greičiausiais sprinteriais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaime suprantama, jog, norint pasiekti šį tikslą, tenka kurti robotą, imituojantį mūsų raumenų ir skeleto sistemą. Dabartinis roboto pavadinimu "Athlete" ("Atletas") prototipas kiekvienoje kojoje turi septynias dirbtinių raumenų grupes. Kiekviena jų yra susietos su 1-6 pneumatiniais motorais. Siekiant supaprastinti pradinį modelį, robotui pritaikyti kojų "protezai" - tokie patys, kokius naudoja abiejų kojų amputaciją patyrę atletai žmonės. Realumo įspūdžiui sukurti Niiyama savo kūrinį netgi aprengė sportiniais šortais. "Įkvėpimo semiuosi iš žmonių, sugebančių bėgioti naudojant specialius kojų protezus, tokių kaip Pietų Afrikos bėgikas Oscar'as Pistorius", aiškina išradėjas.

Kiekvienoje roboto kojoje įtaisyti lytėjimo jutikliai, o korpuse integruota inercijos bei kūno padėties erdvėje matavimo sistema. Niiyama kartu su savo kolega Satoshi Nishikawa šiuo metu mėgina išmokyti "Athlete" bėgioti. Šiuo tikslu jie kuria programą, reikiamu laiku aktyvuojančią reikiamus roboto raumenis. Reikiami aktyvavimo laikai parenkami remiantis žmogaus raumenų aktyvumo bėgimo metu tyrimais. Niiyama teigia, jog jų tikslas nėra vien tik sukurti naują robotą - šis tyrimas taip pat padeda geriau suprasti, kaip žmonės kontroliuoja savo raumenis, atlikdami tokią sudėtingą užduotį kaip bėgimas. Beje, šis tyrimas mokslininkams nėra naujas - pirmasis prototipas - šokinėjantis dvikojis robotas pavadinimu "Mowgli" ("Mauglis") buvo sukurtas dar prieš trejus metus. 

Tradiciniai humanoidiniai robotai, tokie kaip "Asimo", bėgti sugeba keisdami savo sąnarių sulenkimo kampą. Jų kojos yra palyginti nelanksčios, varomos motorais, kurie prijungiami prie įvairiausių reduktorių. Tuo tarpu žmonėms ir gyvūnams nereikia nuolat sekti, kokia yra jų sąnarių padėtis erdvėje. Naudodamiesi tampriais raumenimis ir sausgyslėmis mes atsispiriame nuo žemės, keičiame kūno padėtį ir tuo pat metu išlaikome pusiausvyrą. Tiesa, darbo kuriant "Athlete" dar yra daug. Šiuo metu prieš nugriūdamas jis sugeba nubėgti tris, kartais - 5 žingsnius (apie 1,2 metro), tačiau tikimasi, jog ateityje pavyks sukurti visiškai funkcionalią jo versiją. Kaip "Athlete" bėga žiūrėkite tolesniame video:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)