Prie Kalifornijos krantų aptiktas milžiniškas Silkių karalius (Video)  (0)

Praėjusį sekmadienį vienos jūrų mokslų instruktorės pasinardymas prie Pietų Kalifornijos krantų baigėsi išgąsčiu, o tuomet nuostaba, kai ji aptiko milžinišką Silkių karalių – giliai jūroje gyvenantį sutvėrimą, kuris mažai žinomas mokslui ir paprastiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jasmine Santana vėlyvą popietę nardė maždaug 4,5 m gylyje, kai smėlėtame dugne pastebėjo į ją spoksant maždaug 5,5 m ilgio sidabrinės spalvos žuvį su rusvais pelekais ir maždaug pusės banknoto dydžio akimis, rašo cnn.com. Supratusi, kad žuvis yra negyva, ji suėmė Silkių karalių už uodegos ir plūduriuodama bei gaudydama potvynio bangas nuplukdė jį į krantą.

„Iš pradžių šiek tiek išsigandau, - sakė vis dar džiūgaujanti J. Santana, nuo sausio mėnesio dirbanti Katalinos salos jūrų institute (CIMI). – Tačiau supratusi, kad tai Silkių karalius, nurimau, nes žinojau, kad jis nepavojingas“.

Po 15 minučių plaukimo velkant 200 kg žuvį, jai prireikė 14 žmonių pagalbos, kad ištrauktų milžiną iš vandens Kalifornijos Tojono paplūdimyje.

„Buvau tikrai pakerėtas. Tai tarsi išvysti kažką sapne, - sakė minėto instituto plaukiojančios mokyklos - laivo „Tole Mour“ kapitonas Markas Waddingtonas, padavęs J. Santanai ranką. – Tai pirmas kartas, kai matau tokio dydžio Silkių karalių“.

„Silkių karaliai gyvena vidutinio klimato ir tropiniuose vandenyse, bet matomi retai, tiek gyvi, tiek nugaišę, - savo pranešime spaudai rašė CIMI - ne pelno siekianti švietimo organizacija. – Manoma, kad Silkių karaliai nardo didesniame kaip 900 m gylyje, todėl tai trukdo juos ištyrinėti. Apie jų elgesį ar populiaciją turima mažai duomenų“.

M. Waddingtonas, CIMI dirbantis nuo 1994 metų, teigė, kad jie negali paaiškinti, kodėl Silkių karalius buvo aptiktas sekliuose vandenyse, nors atrodo, kad jis nugaišo natūraliai.

Nors Silkių karaliaus gaišena tebesaugoma leduose, M. Waddingtonas nurodė, kad jo audiniai ir kiti mėginiai jau nusiųsti jūrų gyvūnijos mokslininkams, įskaitant mokslų daktarą Miltoną Love`ą – žuvų ekspertą iš Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje. Jie ištirs žuvies DNR ir mitybos įpročius.

M. Waddingtonas pažymėjo, jog CIMI veikiausiai pasiliks žuvies skeletą švietimo tikslais. Instituto programa kasmet pritraukia daugiau kaip 30 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)