Kvantinius duomenis kambario temperatūroje pavyko išsaugoti 39 minutes  (0)

Nors kvantinių kompiuterių prekyboje neatsiras nei šiemet, nei kitąmet, nei po penkerių metų, mokslininkai lėtai, bet užtikrintai atlieka tyrimus šioje srityje. Neseniai buvo paskelbta apie dar vieną tyrimą, kurio tikslas – išmokti išsaugoti kvantinius duomenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informacijos vienetas kvantiniuose skaičiavimuose vadinamas kubitu (qubit). Iki šiol juos buvo galima išsaugoti tik esant artimoms absoliučiam nuliui temperatūroms, o tai visiškai netinka, kalbant apie kasdienį tokių sistemų naudojimą. Jei temperatūra artima kambario, su duomenimis galima atsisveikinti jau po poros sekundžių.

Dabar tyrėjai iš Saimono Freizerio universiteto (Vankuveris, Kanada) sugebėjo padidinti kubitų išsaugojimo laiką iki 39 minučių. Tai pavyko pasiekti, į silicį pridėjus fosforo ir kitų elementų priemaišų, savo ruožtu, kiekvienas fosforo jonas yra informacijos dalelė. Iš viso tokių jonų buvo apie 10 mlrd.; kubitų išlaikymas superpozicijoje leidžia vienu metu jiems būti ir nuliu, ir vienetu.

Kvantiniai duomenys gali būti perskaityti tik tuomet, kai kubitai užšaldomi iki itin žemos temperatūros, o tokio proceso metu dabar sunaikinama 63% informacijos. Vis tik 39 minutės kvantiniame pasaulyje – labai didelis laikotarpis, kadangi viena operacija su kubitu įvykdoma per 10 mikrosekundžių. Atitinkamai prieš netenkant 1% duomenų, galima įvykdyti 20 mln. operacijų.

Kitu tyrėjų atlikto eksperimento minusu yra tas faktas, jog visi duomenys tuo metu buvo arba nuliai, arba vienetai. Įvairovės pasiekimas yra kitas mokslininkų tikslas.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)