Europoje siaučia uraganas Ksaveras: vėjo gūsiai siekia 63 m/s  (2)

Lietuvos hidrometeorologai įspėjo tarnybas ir gyventojus apie atslenkantį uraganą Ksaverą ir jau šią naktį mūsų pajūriui prognozuoja 28-30 metrų per sekundę greičio vėją. Kokį kelią rinksis mūsų šalies neaplenksianti stichija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nuo Didžiosios Britanijos atslenkantis uraganas, kaip ir kiti aktyvūs, energingi ciklonai, turi savo pavadinimą. Dabar Ksavero centras ties Šiaurės jūra ir keliauja į Rytus, Lietuvos link. Rytoj dieną jo centras jau turėtų būti ties Baltija“, – komentavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

Pasak specialistės, mūsų pajūryje šiandien vėjo greitis siekė 15-17 metrų per sekundę.

„Dėl artėjančio Ksavero, pastebima jo stiprėjimo tendencija. Tikimasi, kad mus uraganas pasieks kiek išsikvėpęs, praeis siauru ruožu, tačiau pirmoje nakties pusėje Kuršių nerijoje, Klaipėdos uosto teritorijoje vėjo greitis gali sustiprėti iki stichinio ir siekti 28-30 metrų per sekundę“, – įspėjo I. Marcinonienė.

Laukia snygio

Uraganiniu vėjas vadinamas, kai jo greitis siekia 33 metrus per sekundę. Tokį priartėjus Ksaverui prognozuoja mūsų kaimynai lenkai.

Pajūrio ruože Lenkijoje prognozuojamas 38 metrų per sekundę vėjas, o Danijoje 40-45 metrų per sekundę vėjas.

„Mes uragano neprognozuojame. Turėtų gelbėti tai, kad Ksaveras per Lietuvą praeis ne pačia stipriausia dalimi. Kai keisis kritulių fazė, lietus pereis į šlapdribą ir penktadienį antroje dienos pusėje – į sniegą, prasidėjus stipriam snygiui, pasiekęs žemyną vėjas susilpnės – ciklonas mūsų teritorija keliaus ilgiau. Todėl antroje dienos pusėje prognozuojamos pūgos, šeštadienį, kai prasidės šalčio įsiveržimas, daugelyje rajonų tikėtina neigiama temperatūra“, – sakė I. Marcinonienė.

Sekmadienį bus šalta ir balta

Meteorologų teigimu, stiprus iki 30 metrų per sekundę vėjas gali išsilaikyti iki šeštadienio ryto.

„Apie pavojingą stichinį vėją jau vakar išplatinome įspėjimus, o šiandien patikslinome, kad ypač gali nukentėti siauras pajūrio ruožas, kuriam teks atlaikyti visą kompleksą reiškinių“, – sakė specialistė.

Traukiantis Ksaverui orai kiek aprims, tačiau, kaip sakė I. Marcinonienė, pas mus pasidarys šalta ir balta. Sekmadienį jau ir dieną prognozuojama neigiama temperatūra, kuri gali siekti 5 laipsnius šalčio.

Prognozuojama, kad arktinis oras ilgai nesilaikys, kitos savaitės viduryje vėl tikėtinas šilumos pliūpsnis iš Pietvakarių.

Baltijoje prognozuojama audra

Lietuvos hidrometeorologų teigimu, iš Didžiosios Britanijos slenkantis uraganas Ksaveras telkė jėgas virš Šiaurės Atlanto ir ketvirtadienį pasiekė Baltiją. Skaitmeniniai orų modeliai prognozavo jį būsiant ypač aktyvų.

Pirmiausia Ksavero artėjimą pajuto Škotija. Įsišėlęs vėjas ketvirtadienio dieną jau siautėjo Danijoje, šiaurinėje Vokietijos bei dalyje Lenkijos. Vakarop stiprūs pietvakarių, vakarų vėjo šuorai pasieks ir mūsų pajūrį.

Baltijoje prognozuojama audra, pajūryje bei pietvakariniuose šalies regionuose vėjo gūsiai sieks 17–22 m/s.

Penktadienio rytą prie jūros vėjas sustiprės iki 25 m/s, o dieną, vakarų vėjui keičiant kryptį į šiaurės vakarų, net iki 27 m/s. Šiaurės rytinėje šalies pusėje irgi bus vėjuota – numatomi pavojingi 15–20 m/s vėjo gūsiai.

Sekmadienį audringasis ciklonas turėtų nutolti Rusijos link, palikdamas Baltijos šalyse žiemiškus orus. Paspaus rimtesnis šaltukas (sekmadienio naktį iki -3°C – -8°C, pirmadienio – dar keliais laipsniais šalčiau), net ir dienomis, esant sniego dangai ir vis dar nesitraukiant šaltai oro masei, laikysis neigiama temperatūra.

Yra aukų

Didžiojoje Britanijoje 44 m/s vėjas pražudė vieną žmogų, sukėlė chaosą keliuose, o 100 tūkst. namų liko be elektros. Pranešama, kad kai kur Ksavero uragano gūsiai siekė 63 m/s.

Ugniagesiai pataria saugotis

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Visuomenės informavimo ir analizės skyriaus atstovai savo ruožtu ketvirtadienio popietę gyventojams priminė, kaip saugiai elgtis užklupus gamtos stichijai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų būti atsargius ir rekomenduoja, kaip elgtis pučiant stipriam vėjui ir prasidėjus smarkiai pūgai.

Nestovėkite po aukštais medžiais, nestatykite automobilių po jais, nes pučiant stipriam vėjui, virsta dideli medžiai ir lūžta jų šakos. Taip pat nestovėkite po elektros linijomis. Jokiu būdu nelieskite elektros laidų, venkite būti po elektros perdavimo ir ryšių linijomis, netoli jų atramų. Prasidėjus šlapdribai ir šąlant, pučiant stipriam vėjui, elektros perdavimo ryšių linijos, stogai, įvairios atramos ir konstrukcijos, taip pat medžių šakos aplimpa sniegu ir apledėja, o nuo sniego ir ledo svorio gali trūkti arba lūžti.

Nelieskite ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų Jūsų gyvybei. Pučiant stipriam vėjui, gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite.

Išgirdus pranešimus apie smarkų vėją ar kilsiančią pūgą, jei yra galimybė, geriau pasilikti namie ir pasirūpinti maisto, vandens ir kuro atsargomis.

Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Jeigu jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Kaimo gyventojams, sužinojus apie smarkų vėją ar galimą pūgą, reikia paruošti gyvuliams pašaro ir vandens atsargų.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai, pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pasiekė Vokietiją

Hamburgo oro uoste dėl pavojingų oro sąlygų atšaukta daugia nei 100 skrydžių, saugumo sumetimais uždaromos mokyklos, o laivai priversti likti uostuose – tokių priemonių Vokietijoje imtasi baiminantis uragano Ksavero šėlsmo. Spėjama, jog stichijos metu vėjo greitis gali siekti iki 140 kilometrų per valandą, skelbia thelocal.de.

Maždaug 11 valandą ryto vietos laiku Šiaurės jūros vakarinėje pakrantėje jau stūgavo stiprus vėjas. Pakeliui iš Grenlandijos, Ksaveras jau palietė Škotiją – nemažos teritorijos liko be elektros.

Hamburgo, Šlėzvigo-Holšteino, Žemutinės Saksonijos ir Bremeno pareigūnai perspėja apie ekstremalias oro sąlygas.

Ksaveras greičiausiai bus galingesnis nei spalį Hamburgą nusiaubęs Kristianas. Pakrančių darbuotojai rengiasi sutikti ir 6 metrų aukščio bangas.

Ugniagesiai vietos gyventojams patarinėja kuo sandariai užsidaryti langus ir duris. Taip pat rekomenduojama atsargiai rinktis vietą automobilio stovėjimui, pasistengti, kad kieme nebūtų lengvai į orą pakeliamų daiktų.

Pirmoji auka

Didžiojoje Britanijoje siaučia audra. 44 m/s vėjas pražudė vieną žmogų, sukėlė chaosą keliuose, o 100 tūkst. namų liko be elektros. Pranešama, kad kai kur vėjo gūsiai siekė 63 m/s.

Kaip informuoja uk.news.yahoo.com, Batgito greitkelyje vėjas bloškė sunkvežimį ant dviejų automobilių, žuvo sunkvežimio vairuotojas, dar keturi asmenys sužeisti.

Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas susitinka su Vyriausybės reagavimo į nepaprastąsias padėtis komitetu COBRA aptarti, kaip reaguoti į ekstremalias gamtos sąlygas.

Žmonės įspėjami nevairuoti, nes kelyje pavojinga. Škotijoje sustabdytas geležinkelių eismas, nes dėl nuolaužų ant bėgių ir apgadintos įrangos nesaugu vežti žmones. Traukinius sustabdė artimiausiose stotelėse, žmonėms patariama išlipti.

Geležinkelių atstovo spaudai Nicko Kingo teigimu, „oro sąlygos tokios, kad šiuo metu esame priversti sustabdyti (geležinkelių) tinklą“.

Per artimiausias dvi paras Rytinėje Anglijos dalyje dėl audros tikimasi stipraus vandens pakilimo, kuris gali išgriauti apsaugas ir sukelti pragaištingus potvynius.

Vėjas stiprėja, Škotijos Hailande užfiksuotas 63 m/s vėjas. Glazgo centrinėje stotyje nuolaužos išdaužė stogo stiklą, žmonės evakuoti, nukentėjusių nėra.

Edinburgo oro uoste dėl stipraus vėjo atšaukiami skrydžiai, uždarytas „Forth Road“ tiltas.

Britanijos Meteorologijos biuras nurodė, kad Inverneso grafystės kalnuose Škotijoje buvo užfiksuoti vėjo gūsiai, kurių greitis siekė 63 m/s Daugelyje gyvenamųjų vietovių vėjo greitis buvo 27–36 m/s.

Perspėjama ruoštis didžiausiam potvyniui per 30 metų

Gyventojai didelėje Jungtinės Karalystės dalyje yra perspėjami ruoštis atslenkančiai audrai, kuri atneš štorminį vėją, potencialiai gali sutrikdyti eismą ir sukelti potvynių.

Skelbiama, kad labiausiai gali nukentėti Škotija, kur jau dabar pučia beveik 45 m/s vėjas, ir Anglijos šiaurė bei rytai, skelbia BBC.

Pranešama, kad Škotijoje dėl audros jau sustabdytas visas traukinių eismas, o Glazge evakuota centrinė traukinių stotis, nes į pastato stogą trankosi vėjo atneštos įvairios nuolaužos. Be to, paskelbtas ketvirto lygio perspėjimas vengti kelionių automobiliu. Didelėms transporto priemonėms primygtinai rekomenduojama nevažiuoti tokiu oru, o jau važiuojančioms patariama sustoti ir palaukti, kol pagerės oro sąlygos.

Anglijoje ir Velse jau paskelbti 122 įvairaus lygio perspėjimai dėl potvynių, dalis jų perspėja apie „pavojų gyvybei.“ Anglijos rytinėje pakrantėje gyvenantys žmonės perspėjami ruoštis galimai didžiausiam potvyniui per 30 metų.

Aplinkosaugos agentūra skelbia, kad didžiausia rizika yra Šiaurės jūros pakrantei nuo Northumberland'o iki Temzės žiočių. Ketvirtadienio vakarą ketinama uždaryti Temzės barjerą, kad Londonas būtų apsaugotas nuo potvynių. Aplinkosaugos agentūra sako, jog per ateinančias 24 valandas gali būti apsemti 3 000 namų.

Taip pat perspėjama, kad kai kuriose vietose jūros lygis gali pakilti iki tokio, kuris sukėlė pražūtingą potvynį 1953 metais. Tačiau nuo tų laikų įrengtos apsaugos nuo potvynių reiškia, kad didelė dalis JK teritorijos yra apsaugota.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ieva Urbonaitė-Vainienė
(17)
(0)
(0)

Komentarai (2)