Gamtos pasaulio įdomybės: varlės užšaldo savo kūną, kad išgyventų Aliaskos žiemas (Video)  (0)

Pasak tyrimo autoriaus Don'o Larson'o iš Aliaskos universiteto, miško varlės Lithobates sylvaticus užšaldo iki 60 procentų savo kūno per ilgus ir labai šaltus žiemos laikotarpius Aliaskoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Larson'as su kolegomis tyrė, kaip varlės, gyvenančios pačiomis sudėtingiausiomis sąlygomis Aliaskoje, keičia savo fiziologiją, kad išgyventų žiemą.

Skirtingai negu ankstesniuose tyrimuose jie naudojo ne tik standartinius laboratorinius tyrimus, tačiau įtraukė ir varlių populiacijos stebėjimą natūralioje gamtoje.

Mokslininkai stebėjo varles visą atšiaurų žiemos sezoną. Per visą žiemos stebėjimo ciklą, mokslininkai pastebėjo, jog varlės pereina maždaug 10-15 užsišaldymo-atsišildymo ciklų.

Mokslininkai, manydami, jog toks užšalimo-atšilimo ciklų perėjimas padeda varlėms išgyventi žiemos sezoną, jie tai bandė patikrinti ir laboratorijoje.

Natūralioje gamtoje varlės išgyvena per visą ilgą žiemą, kur temperatūra svyruoja nuo -9 iki -18 laipsnių Celsijaus - ilgesnį ir šaltesnį laikotarpį negu manyta iki šiol.

"Kaip varlės netampa varlių skonio ledais ? Pagal vieną hipotezę manome, kad šio galvosūkio atsakymas yra kintantis gliukozės kiekis varlės audiniuose. Manome, jog tai vienas svarbiausių veiksnių, kuris apsaugo varlę, kuomet jos šąla. Ir laboratoriniuose eksperimentuose ir lauko stebėjimuose per užsišaldymo-atsišildymo ciklus gliukozės koncentracija varlių audiniuose išaugdavo nuo 2 iki 10 kartų. Tai parametrai, kurie nebuvo pastebėti anksčiau".

"Didesnė gliukozės gamyba prasideda kuomet varlė pradeda užšalti. Taigi, didelis užsišaldymo-atšilimo ciklų kiekis, leidžia labiau padidinti gliukozės gamybą. Šis procesas yra panašus į apgalvotą hiperventiliaciją prieš narams panyrant į vandenį (prieš panyrant į vandenį įkvepiamas didesnis oro gurkšnis), kuomet įkvepiamas didesnis kiekis oro negu plaučiai gali suvartoti. Varlių hiperventiliacija yra tie užšalimo-atšilimo ciklai, kurių metu padidintas gliukozės kiekis kraujyje leidžia varlėms išgyventi ilgiau ir daug šaltesnėmis sąlygomis negu įprastai".

Nors ankstesni tyrimai parodė, kad Lithobates sylvaticus varlės gali toleruoti itin žemą temperatūrą trumpą laiką, pagal dabartinius tyrimus varlės gali išgyventi ilgiau, bei išsilaikyti žemesnėje temperatūroje, nei kad manyta anksčiau.

Dabar, kuomet mokslininkai geriau supranta, kaip keičiasi varlės fiziologija atsižvelgiant į žiemos sezoną, kitas mokslininkų žingsnis yra suprasti kaip visa tai paveikia dalykus, gyvenančius varlės viduje, pavyzdžiui parazitus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(1)
(1)

Komentarai (0)