Aptikta rupūžė su „blogio“ ženklu ant viršugalvio  (5)

Alytiškė Irena Misevičienė, grįžusi į savo tėviškę Alytaus rajone Alovės seniūnijoje Kalesninkų kaime, dubenyje prie gyvenamojo namo išvydo plūduriuojant rupūžę su juodu, kryžių primenančiu ženklu viršugalvyje. Moteris gyvūną nufotografavo mobiliuoju telefonu ir parodė savo draugams bei pažįstamiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gal čia koks blogas ženklas?“

I. Misevičienė sakė dar niekada nemačiusi rupūžės su tokiu ryškiai juodu, kryžių primenančiu ženklu viršugalvyje: „Jis gal nelabai matyti nuotraukoje, nes rupūžę fotografavau tupinčią vandenyje.“

Taip paženklinto šio šaltakraujo gyvūno nebuvo regėję ir moters artimieji, draugai, pažįstami. Pasak I. Misevičienės, rupūžę su tokiu pat ženklu kluone ant grindų vėliau matė tėviškėje gyvenanti jos sesuo Birutė. Pagalvojo, gal visa taip dėmėtų rupūžių šeimyna apsigyveno kaimo sodyboje.

„Su daug kuo ėmėm svarstyti, gal čia koks blogas ženklas? Gal kas blogo namie atsitiks, neduok Dieve, kas netikėtai mirs. Gal čia Dievo mums siųstas ženklas?“ – svarstė alytiškė.

Ji su artimaisiais ir pažįstamais pasitarė, kad į tokį reiškinį nereikėtų numoti ranka, verta pasitarti su gamtos žinovais.

Žuvinto biosferos vadovas: „Nieko nėra antgamtiško“

I. Misevičienės padarytoje nuotraukoje išskirtinį rupūžės dėmėtumą pastebėjo ir Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis: „Tikrai įdomus dėmėtumas rupūžės viršugalvyje. Tačiau nieko nėra antgamtiško, paprasčiausiai susidarę ryškesni pigmentai.“

Direktoriaus teigimu, čia yra paprastoji pilkoji rupūžė, neįrašyta į šalies retųjų augalų ir gyvūnų Raudonąją knygą. Mat kitos dvi Lietuvoje gyvenančios rupūžių rūšys – nendrinė ir žalioji – yra šioje knygoje.

„Paprastai rupūžių patinėliai yra šviesesni, o patelės tamsesnės ir margesnės. Paprastosios pilkosios rupūžės kaip ir kai kurie kiti varliagyviai, pavyzdžiui, pievinės varlės, gali turėti palyginti ryškių dėmių, nieko čia nuostabaus. Visos rupūžės yra globotinos, o juo labiau su tokia įdomia dėme“, – tvirtino A. Pranaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Alytaus Naujienos
Autoriai: Alma Mosteikaitė
(16)
(2)
(5)

Komentarai (5)