Valiutas išgelbėtų ir pinigus taupytų jų „skalbimas“  (2)

Pinigų kupiūra keliauja iš rankų į rankas, kol galiausiai taip nusitrina, jog ją reikia išimti iš apyvartos ir sunaikinti. Mokslininkai rado būdą, kaip dolerius išvalyti ir atnaujinti, kad jie atrodytų kaip nauji ir tarnautų gerokai ilgiau. Tai leistų sutaupyti milijardus dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas buvo spausdintas žurnale „ACS journal Industrial & Engineering Chemistry Research“.

Nabilis M. Lawandy'us and Andrei'us Smukas atkreipia dėmesį, kad susidėvėjusios valiutos pakeitimas tampa vis didesne problema. Kai pinigai tampa per daug purvini, centriniai bankai juos išima iš apyvartos ir pakeičia naujomis kupiūromis.

Pasaulio centriniai bankai kasmet atspausdina apie 150 mlrd. įvairaus nominalo naujų kupiūrų, o tai kainuoja apie 10 mlrd. dolerių. Kasmet apie 150 tūkst. tonų kupiūrų reikia pakeisti. Pagrindinis kupiūrų nusidėvėjimo kaltininkas yra žmogaus riebalai, kuriuos organizmas gamina tam, kad apsaugotų odą.

Vidutinis kupiūros gyvavimo laikas siekia nuo 3 iki 15 metų ir priklauso nuo jos nominalo (medžiagų, iš kurių ji pagaminta) ir riebalų kiekio ant jos – riebalai reaguoja su ore esančiu deguoniu, todėl po kurio laiko kupiūra pagelsta ir tampa nebenaudojama.

Lawandy'aus komanda nusprendė pasižiūrėti, ar pinigus galima išplauti – išvalyti ant jų susikaupusias geltonas dėmes. Valymui jie panaudojo anglies dvideginį (CO2), kuris veikia kartu kaip skystis ir dujos ir dažnai naudojamas valymo įrengniuose.

Pamėginę išvalyti įvairių pasaulio šalių banknotus mokslininkai nustatė, jog naudojant deguonį galima sėkmingai pašalinti riebalų dėmes iš banknotų nepažeidžiant jų apsaugos, pavyzdžiui, hologramos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(1)

Komentarai (2)