Chemikas: "natūraliuose" bananuose E ir kitokių cheminių medžiagų yra daugiau nei įsivaizduojame  (9)

Australijoje gyvenantis chemikas Džeimsas Kenedis nusprendė atskleisti tikrąją kai kurių vaisių ir uogų (pvz., bananų, mėlynių, pasiflorų) cheminę sudėtį. Pasirodo, visokių cheminių medžiagų ir "E" juose tiek, kad etiketėse ir produktų sudėtyje to ieškančiam žmogui norėsis prisėsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad kitą kartą, žvelgdami į šviežutėlį, prinokusį, kvapnų, "absoliučiai natūralų" bananą, atminkime: jo sudėtyje – tūkstančiai įvairiausių cheminių junginių. Kaip ir visuose kituose natūraliuose vaisiuose, daržovėse, uogose.

Tik nereiktų pamiršti, kad kartais tie junginiai ir tos "E" – tiesiog sisteminio katalogo kodai, kurie suteikiami ir absoliučiai natūraliai susidarančioms, nekenksmingoms medžiagoms . Pvz., visiems gerai žinomas ir daugelio geidžiamas vitaminas C kitaip yra vadinamas askorbo rūgštimi arba E 300. (Daugiau E paaiškinimų galima rasti internete arba spustelėjus šią nuorodą).

Grįžtant prie Džeimso Kenedžio (James Kenedy) fotoprovokacijos, net ir natūraliausiai užaugintuose maisto produktuose cheminių medžiagų rūšių – nors vežimu vežk. Chemikas aiškina, kad žmonių panika gaminio sudėtyje išvydus bet kokia E raidę ar komplikuotą cheminės medžiagos pavadinimą, yra visiškai nepagrįsta.

"Kai kurie žmonės "E" indeksų maisto sudėtyse bijo kaip maro, todėl jie puola pirkti "natūralius" produktus, o juose to maro – daugiau nei dirbtiniuose produktuose, - pasakoja australas. – Aš nusprendžiau sudaryti štai tokias skaidres ir tokiu būdu pademonstruoti, kiek tuose "natūraliuose" produktuose (pvz., ekologiniame ūkyje užauginto banano sudėtyje) yra visokių cheminių medžiagų."

"Tiesa, visos jos – absoliučiai, 100 proc. natūralios. Susidariusios gamtoje, - pabrėžia mokslininkas. – Ir bananas ne iš kokios nors GMO šeimos. Nė viena iš sudėtyje nurodytų medžiagų nėra pesticidas, trąša, insekticidas ar koks nors kitoks teršalas. Visa tai – sveika ir natūralu, nors perskaičius jų pavadinimus gali plaukai pasišiaušti."
"Reklamos gamintojai įprato naudoti žodžius "grynas", "tikras", "ekologiškas" – tokiais būdvardžiais jie apibūdina "natūralų" produktą. Bet kam klaidinti žmones? Šiose foto diagramose noriu pademonstruoti, kad "natūralūs" produktai paprastai būna gerokai sudėtingesni ir komplikuotesni nei bet kas, ką chemikai sukuria savo laboratorijose. Taupydamas laiką, į šias diagramas neįtraukiau tūkstančių smulkiųjų ingredientų, kurių yra vaisiuje ar uogoje – taip pat ir DNR."

O progai pasitaikius, galima pabandyti iš Dž. Kenedžio bananų ingredientų sąrašo išrinkti pustuzinį žodžių ir tiesiog paklausti draugų, kolegų, namiškių: "Ar valgytum maistą, kurio sudėtyje yra etilo butanato, fenilalanino, asparto rūgšties?"
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(27)
(0)
(2)

Komentarai (9)